Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de gener del 2013 | 18:53
Recull de premsa · Política

Paluzie: "Els partits favorables al dret de decidir han de dotar el sistema polític i les administracions de transparència"

"Cal que els partits polítics favorables al dret de decidir es conjurin per actuar sense dilació per dotar el sistema polític i les administracions de transparència en aquells àmbits on sí que poden fer-ho".

Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha lamentat els casos jutjats amb corrupció provada, els casos de finançament il·legal de partits polítics, els processos judicials en marxa i les informacions "directament inventades que barregen coses certes amb coses falses".

A l'article Independència i corrupció Paluzie hi ha dit que les informacions falses "van ser utilitzades com una arma política contra CiU i el procés sobiranista" però ha alertat que el "cost derivat de l'existència de corrupció serà molt més gran" per a aquells que d'entrada volen engegar un procés de ruptura i de construcció d'una nova legalitat.

"Un procés d'aquesta naturalesa ─ha informat─ basat en el dret de decidir i la democràcia [exigeix] una base àmplia de la societat il·lusionada, i disposada als sacrificis, amb uns lideratges polítics que li generin confiança. I cal que ens puguem imaginar aquest nou estat independent com un país millor en tots els aspectes".

L'experta en economia ha citat el llibre dels economistes Acemoglu i Robinson
Per què els països fracassen?, el qual diu que les societats més desenvolupades són aquelles que "creen incentius, premien la innovació, permeten a tothom participar en les oportunitats econòmiques i tenen governs transparents i responsables davant els seus ciutadans". "En canvi, fracassen els països on dominen les elits extractives que s'apropien de l'economia d'un país en benefici propi" ha continuat explicant.

Elisenda Paluzie ha conclòs assegurant que Catalunya "disposa d'una base interclassista, professional i dinàmica forta", que la prepara millor per a la construcció d'aquestes institucions, i ha recordat que si Catalunya va triomfar la Revolució Industrial al segle XIX "mentre fracassava a Espanya" és perquè disposava d'un "capital comercial més ben distribuït socialment que es va poder invertir en la indústria".

"Cal que els partits polítics favorables al dret de decidir es conjurin per actuar sense dilació per dotar el sistema polític i les administracions de transparència en aquells àmbits on sí que poden fer-ho" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat