Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de febrer del 2011 | 16:03
Recull de premsa · Política

Toni Soler: "Hi ha valencians patriotes, lluitadors. Però són una minoria"

Barcelona · En un article al diari Ara, el periodista i historiador Toni Soler ha assenyalat el focus d'atenció de la premsa valenciana el mateix dia del tancament de repetidors de TV3 al País Valencià: "Ahir, mentre molts de nosaltres ens esquinçàvem les vestidures i enviàvem missatges solidaris als germans del sud, la premsa de València dedicava força més espai a parlar de la proclamació de Carmen Lomana com a fallera major". Soler ha assegurat que aquest fenomen és degut a que hi ha "valencians patriotes, lluitadors, que mantenen la flama amb penes i treballs, fent front a l'hostilitat del seu propi govern" però que aquest col·lectiu, a pesar de tot, és "una minoria" a les terres valencianes.

A l'article El valencià no s'escriu Soler assegura que aquesta minoria és "molt minsa" perquè el gruix de la població "ha dimitit" i s'ha "passat al castellà o com a mínim ha perdut el respecte envers la seva llengua". En aquest aspecte Toni Soler ha defensat aquesta idea i ha afirmat que si "neguem aquesta evidència, serem tan tossuts com el PP quan neguen la unitat de la llengua": "Assumir la realitat dels fets és sempre un deure. Això no vol dir que no ens preguntem el perquè de tot plegat: en fer-ho constatem que el País Valencià ha estat objecte d'un genocidi cultural tenaç, massiu i despietat".

El periodista ha explicat que el trajecte de la història explica la situació actual de la societat valenciana: "No va ser pas el caprici d'en Franco, sinó el resultat d'una acció política secular. Per desgràcia es va iniciar sobre terreny adobat, perquè a la Baixa Edat Mitjana les elits del regne de València ja s'havien lliurat amorosament als braços de Castella. Tot això aquí ho sabem molt bé perquè Catalunya també ha estat víctima d'aquest intent de geniocidi".

L'autor de l'article ha conclòs que amb el tancament de repteridors que emeten TV3 al País Valencià cal que "ni el govern ni la societat catalana no es passin de prudents" per dos motius: "Per solidaritat amb els valencians que estimen la seva llengua [...] i perquè la defensa del català s'ha d'exercir sense límits de cap mena".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat