Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de gener del 2011 | 15:49
Recull de premsa · Política

Francesc-Marc Álvaro: "On abans s'amenaçava amb tancs, ara s'amenaça amb intervencions econòmiques sobre les autonomies"

Barcelona · El periodista Francesc-Marc Álvaro ha advertit que "al mite del centralisme clàssic [...] tant en la seva versió franquista ultradretana i rància com en les noves versions suposadament il·lustrades, democràtiques i progressistes" hi sobreviu la idea de que "arribats a un determinat moment, es podrien treure perfectament els tancs al carrer" per tal que "els nacionalismes dissolvents tornin al riu".

Álvaro ha assenyalat a un article publicat a La Vanguardia que tot i que avui dia molts catalanistes pensen que "aquest mite ja està obsolet" donat que Espanya és membre de la UE ("però els inquieta [...] que Madrid es negui a reconèixer, per exemple, la independència de Kosovo"), la "capacitat d'adopció de les velles essències és quelcom sorprenent, de tal manera que on abans s'amenaçava amb tancs, ara s'amenaça amb intervenir econòmicament sobre les autonomies amb instruments contundents per tal de controlar el seu endeutament".

"Importa poc, doncs, -ha continuat l'autor de l'article- si Zapatero ho fa per guanyar credibilitat davant els mercats, [...]. El cert és que ho fa sense manies i sap que Catalunya processarà les seves advertències de manera molt distinta de Cantàbria, València o Extremadura". Álvaro ha sentenciat que és cert allò que una vegada va dir Almunia a Carod: "Echar mano de lo catalán va de perlas cuando tocan elecciones".

En aquest aspecte, Francesc-Marc Álvaro ha indicat que els ideòlegs de "la brillant idea de la intervenció recentralitzadora són molt i molt destacats" i sempre van "per davant de la Moncloa i de les oficines dels carrers Ferraz i Génova". Per això, l'autor de l'article ha assenyalat que els ideòlegs d'origen "s'han de buscar allunyats de la caverna, com el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que el passat octubre no va dubtar en dir que no estaria gens malament limitar per llei la despesa autonòmica". Finalment, Álvaro ha conclòs que es pot debatre "eternament sobre l'ou i la galina" però que la "nova ofensiva harmonitzadora torna a donar arguments als partidaris de la independència."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat