Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de febrer del 2011 | 17:48
Recull de premsa · Política

J. Porta: "No val la pena continuar posant de manifest les contradiccions de l'estat de dret a Espanya"

Barcelona · Jordi Porta, expresident de l'entitat Òmnium Cultural, ha assegurat que no val la pena "continuar posant de manifest les contradiccions de l'aplicació de l'estat de dret a Espanya" i ha asssenyalat què cal fer en aquestes alçades: "Cal començar a pensar en els camins propis que permetin l'expressió democràtica del poble de Catalunya com a únic camí per donar resposta a les nostres necessitats".

A un article d'opinió a El Punt, l'actual president del centre UnescoCAT ha denunciat els diversos casos en què jurisets espanyolistes han qüestionat la defensa al dret a l'autodeterminació de Catalunya: "Una vegada [...] una eminent jurista em va dir que ja ens vam autodeterminar el 1978 en aprovar la Constitució. ¿Cal recordar encara el procés de la transició i [...] els condicionants antidemocràtics en què va transcórrer? ¿Cal recordar, per exemple, que -cas únic a Europa- els exministres de la dictadura van formar un partit polític (el de Los siete magníficos) que va condicionar el procés? ¿Cal recordar l'intent de cop d'estat del 1981?".

A l'article Contradiccions i resposta, Porta assegura que un altre jurista "defensor acèrrim de la Constitució, em deia que el terme nació com a principi polític [...] era un terme del segle XIX i que avui no tenia sentit" i per aquest motiu Porta s'ha preguntat: "¿Com és que aquest jurista defensa aferrissadament una constitució que es fonamenta "en la indisoluble unidad de la nación española" ( article 2), i això no li mereix cap crítica?".

Finalment, Jordi Porta ha recordat que el responsable màxim del Partit Popular va fer unes declaracions referides a la immersió lingüística a les escoles dient que "és millor que la política no intervingui en les qüestions lingüístiques", per això l'autor de l'article ha denunciat aquesta fal·làcia: "¿Sap aquest senyor que a Catalunya es parlen més de 150 llengües? ¿Sap que la Constitució (Art. 3.1) estableix que el castellano es la lengua española oficial del Estado? ¿s que declarar una llengua oficial no és una mesura política?".

Porta ha conclòs que els qui volen suprimir la immersió lingüística "es declaren defensors del bilingüisme" però actualment no es coneix cap noi o noia "de 12 anys que no sàpiga parlar el castellà després dels anys d'aplicació de la immersió" i, en canvi, "¿creuen que tothom sap parlar el català?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat