Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de de setembre del 2010 | 15:39
Recull de premsa · Política

Alex Salmond: "L'autogovern només és qüestió de voluntat política i aquesta s'aconsegueix preguntant a la gent"

Barcelona · El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, que és economista i historiador, ha visitat recentment Euskadi per conèixer de ben a prop el model del concert econòmic basc. Salmond subratlla, en una entrevista a Deia, que "el País Basc és ara l'economia més forta de l'Estat espanyol" i que "la seva capacitat per controlar els seus ingressos explica per què és l'economia més forta de l'Estat". Salmond creu que "l'autogovern només és un problema de voluntat política i que aquesta s'aconsegueix preguntant a la gent".

Pel que fa a les relacions del SNP amb partits bascos, Salmond subratlla que les relacions polítiques de la seva formació "s'han d'atenir exclusivament a principis i vies pacífiques per perseguir objectius polítics". Sobre l'alto el foc anunciat per ETA, Salmond es mostra orgullós que a "Escòcia hem lluitat per l'autogovern, i de forma exitosa, sense que ningú hagi pensat en recorre a la violència". Diu que estan molt orgullosos d'això i que com a partit polític l'"SNP no vol associar-se amb gent que traiciona els principis pacífics". Assegura que "que si l'objectiu és que una comunitat decideixi per ella mateixa, és precís recordar que cada vegada que es vagi a les urnes hi ha una oportunitat. S'han d'utilitzar les urnes".

Finalment, creu que Europa ha de permetre les aspiracions dels pobles: "A Europa hem de permetre les diferents aspiracions dels diferents pobles, hem de legitimar aquestes aspiracions, Europa no pot veure's com l'acord dels grans països i només dels grans països. Aquest concepte queda superat pel mateix desenvolupament i mida de la UE, però també perquè la gent vol veure una Europa de la diversitat". s a dir, "cada comunitat ha de buscar el seu camí".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat