Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de setembre del 2008 | 15:25
Recull de premsa · Política

Strubell: A Ibarretxe "Si la població s'ha mostrat tan poc receptiva a casa, com espera que s'escalfi en el seu viatge jurídic a Estrasburg?"

El filòleg i articulista, Toni Strubell, alerta i descriu com el NO del Tribunal Constitucional a la consulta d'Ibarretxe nega alhora l'existència política dels ciutadans bascos, però que malgrat tot, no hi ha reacció política ni social a l'alçada. "La negativa ha estat clara i contundent i fa que socialistes i populars siguin els sectors polítics més feliços del moment", diu Strubell, "el seu concepte de sobirania i nació és el que ha triomfat, judicialment, i el del nacionalisme basc és el que seguirà vivint en els llimbs de l'alegalitat. No es reconeix el País Basc com a subjecte polític amb capacitat de decisió i ja està. Que és com no existir políticament".

"Malgrat tot, ningú pot sorprendre's massa d'aquest escenari, més que previsible", afegeix Strubell, "Ni que a les tertúlies hagin dedicat molt de temps a parlar-ne, precisament per un sentiment d'avorriment, inclús d'incredulitat, que ha provocat tot l'afer". "No es pot parlar en cap sentit d'una onada d'indignació ni res que s'hi assembli, com potser des de Catalunya algú es podria estar imaginant", destaca el filòleg i subrratlla que "tot plegat deixa el lehendakari en una posició incòmoda per la quantitat de fum que s'hi ha anat venent".

En aquest sentit, es pregunta l'articulista, "què vol dir exactament la seva apel·lació a «tots els bascos» per tal que li donin suport en la seva apel·lació al Tribunal d'Estrasburg? En quin sentit? Jurídic? Polític? Econòmic?" I respon, "sincerament només es pot pensar que si fins aquí l'esforç polític per tirar endavant el procés ha estat tan tebi, per part del tripartit basc, el futur difícilment hi podrà aportar res de nou. Si la població s'hi ha mostrat tan poc receptiva a casa, com es pot pretendre que s'hi escalfi en el seu viatge jurídic a Estrasburg?"

I conclou: "Malgrat tot, no tot són cops per a Ibarretxe perquè la sentència del TC ha vingut l'endemà que l'executiu basc rebés un resultat de signe molt diferent, amb el sí d'Europa al règim fiscal basc. Almenys el lehendakari pot insistir que el règim fiscal propi sí està assegurat, que no és poc. Segur que els més moderats del PNB aprofitaran per dir a Ibarretxe: «Juanjo, deixa't de somnis irrealitzables i dedica't a administrar tots aquests calés». Que d'això, el PNB en sap un niu".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat