Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de d'octubre del 2010 | 14:28
Recull de premsa · Política

Carod-Rovira: "La llei de la memòria és insuficient per saldar el compte democràtic amb la dictadura"

Barcelona · El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, recorda la figura del president Lluís Companys amb motiu del 70è aniversari del seu afusellament. En un article publicat a Público, recorda que "Lluís Companys, únic president escollit a les urnes afusellat a Europa al segle XX, era abatut per les bales assassines del franquisme. Set dècades ja d'aquella atrocitat, pel fet de ser president de la Generalitat, pendents del gest definitiu que encara no s'ha produït: l'anul·lació de la seva condemna a mort, per un tribunal titella en una farsa de judici militar, com milers d'antifranquistes per tota la geografia de la dictadura". I més enllà, afirma el vicepresident, perquè "Companys va ser segrestat a l'agost pels nazis i la policia espanyola a La Baule (Bretanya), on residia, traslladat via Hendaia a Madrid, torturat en plena Puerta del Sol, conduït secretament al seu país i afusellat una matinada d'octubre".

Carod-Rovira afirma que "la llei de la memòria històrica, positiva en àmbits concrets, s'ha demostrat insuficient per saldar el compte democràtic amb la dictadura franquista, de forma satisfactòria i inqüestionable". Assegura que encara que "cap llei no li retornarà la vida, ni al president Companys, ni a cap de les persones afusellades per la dictadura, l'anul·lació dels consells de guerra que els van condemnar a morir sí que els retornaria la dignitat, no només a ells, sinó també als seus familiars i amics, als seus compatriotes i a tots els demòcrates del món". Malgrat tot, "la democràcia no pot modificar el passat, però sí que pot canviar el present". Carod-Rovira conclou que "fins que no se'n produeixi l'anul·lació, no haurem estat capaços de posar fi al franquisme i a la seva herència".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat