Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de d'abril del 2010 | 14:22
Recull de premsa · Política

Urkullu: "La independència és un exercici polític que cal fer diàriament"

Barcelona · Iñigo Urkullu, president de l'Euzkadi Buru Batzar del PNB, parla a una entrevista a Deia de l'actual situació política a Euskadi, dels presumptes casos de corrupció dins del PNB d'Àlaba, de la reforma de la Llei Electoral, de la Declaració de Brussel·les i de la independència. Sobre aquesta darrera qüestió, afirma que "si algú vol patrimonitzar la reivindicació de la independència, que la patrimonialitzi. A mi em sembla que la independència és un exercici de política que cal fer dia a dia, també des d'un procés d'institucionalització d'un major autogovern".

Urkullu explica que a partir de l'Aberri Eguna el PNB vol començar a desenvolupar la iniciativa Ados!, amb què la formació busca recuperar Ajuria Enea: "L'horitzó temporal amb el que treballarem és el de tres anys, tenint en compte les següents eleccions autonòmiques i esperant que la fotografia del Parlament Basc sigui diferent a la que hi ha actualment. Que aquesta fotografia sigui també conseqüència d'un tancament de persiana per part d'ETA o un pronunciament clar per part de l'esquerra abertzale i que, per tant, es pot fer política amb majúscules i amb minúscules".

Segons Urkullu, "hem de reafirmar el nostre compromís amb continuar construint Euskadi". Sobre la presumpta corrupció de càrrecs dins del PNB a Àlaba, assegura que la seva formació arribarà fins "al fons" de la qüestió per depurar responsabilitats, si es confirmen. També denuncia l'actitud del PP alabès que "no li importa embrutar tot allò que es pugui embrutar sense cap fonament, quan el mateix PP té moltes coses per les quals callar a nivell d'Estat espanyol". Urkullu creu que "la reforma electoral és un missatge al pol sobiranista".

També assegura que la Declaració de Brussel·les és un altre pas per intentar convèncer l'esquerra abertzale: "Com un element més en el camí per intentar convèncer a tot un món. Però no és res diferent al que la societat basca li està dient a ETA, no és diferent al que el PNB li ha dit a ETA i a aquest món. Que vingui de mediadors internacionals potser té l'efecte pedagògic davant una organització terrorista que no es trobarà amb l'acompanyament d'intermediadors internacionals com en processos de pau anteriors. Però ETA a qui hauria de fer cas és a la majoria de la societat basca, que aposta per un cessament definitiu de la pràctica del terror".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat