Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de de juny del 2016 | 19:15
Recull de premsa · Política catalana

Segura: No té sentit tornar a la casella de sortida: la via autonòmica està morta"

En un article al Punt Avui al Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Antoni Segura, afirma que "El "procés" està tocat. Es pot mirar cap a una altra banda o al melic, però la negativa de la CUP a aprovar els pressupostos ha deixat el procés molt tocat".

Segura afegeix respecte les raons d'aquesta negativa que "més enllà de les raons esgrimides per avalar la negativa: el no de CDC a modificar l'impost de successions i patrimoni i a augmentar la pressió fiscal sobre els ingressos més alts segons el diputat Benet Salellas. Raons legítimes però alhora frustrants perquè impediran una més gran despesa –insuficient, sens dubte, però millor que la situació actual– en polítiques socials per fer front a les profundes desigualtats provocades per la crisi econòmica, l'ofec fiscal i les polítiques austericides. I frustrants de cara a un procés que fa uns dies Xevi Xirgo es demanava en aquestes pàgines si no convindria fer unreset per saber en quin moment estem, amb quines forces es compta i com cal actuar a partir d'ara".

Així les coses, pel catedràtic "de poc servirà fer un reset si abans no avaluem quin ha estat el camí recorregut i els obstacles que cal afrontar. En primer lloc, cal insistir que els canvis polítics que s'han produït a Catalunya són irreversibles i, per tant, no té sentit tornar a la casella de sortida: la via autonòmica està morta, encara que alguns partits es neguin a reconèixer-ho".

Segura també afirma que "existeix una massa crítica (del 70 o el 80%) de ciutadans favorables a la celebració d'un referèndum per decidir el futur polític del país i com es produeix l'encaix o la desconnexió amb l'Estat espanyol. El problema de fons és que un 48% dels votants és insuficient per fer el salt de la consulta a la independència i ací és on sorgeix un primer desajustament de la mà de CSQP" ja que "sembla que la vida política hagi quedat paralitzada en espera de veure els resultats de les eleccions espanyoles del 26-J que, sens dubte, reflectiran canvis notables però insuficients per tirar endavant el referèndum. Què proposa fer CSQP davant la reiterada negativa del PP, el PSOE i C's a permetre la celebració d'una consulta?".

I conclou que "Sí, convé fer un 'reset' però sense renunciar a allò que ja es té: una massa crítica favorable a la realització d'un referèndum que situa la política catalana en un camí nou i sense retorn. I avaluar també allò que encara no ha madurat suficientment: quin país volem? Sobre quines bases socials el volem construir? Quines polítiques socials i econòmiques es poden compartir en aquest camí?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat