Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de gener del 2017 | 14:52
Recull de premsa · Política catalana

López Bofill: "El moment més difícil potser serà quan la ciutadania que s'ha manifestat de forma massiva els darrers onzes de setembre entengui que no n'hi ha prou de sortir al carrer un cop a l'any"

En un article al Punt Avui el professor de Dret de la UPF, Hector López Bofill, afirma que "El referèndum és probable que no se celebri però això serà un èxit per a l'independentisme. I ho serà perquè desvetllarà (ja ho està fent)

una reacció desproporcionada per part de l'Estat espanyol a l'hora de reprimir-lo". I afegeix al respecte que "La resposta catalana a l'agressió espanyola serà el gest de ruptura definitiu? Segurament no. Però posarà les bases de l'estratègia que ha de seguir el sobiranisme en el pròxim envit. Un marc en el qual quedarà clar que el litigi en qüestió no es pot resoldre democràticament mentre siguem en un estat que nega la democràcia en aquest punt".

Així per a Bofill" La repressió del referèndum impulsarà la causa catalana en diversos aspectes: d'una banda comportarà cohesió interna, es constatarà per una part molt àmplia de la societat que la pertinença de Catalunya a l'Estat espanyol no depèn de l'acord o de la lliure voluntat sinó de la força, això, i no pas suposades bondats socials de la futura República Catalana, és el que generarà la majoria incontestable a favor de la secessió. D'altra banda, com més contundent sigui l'actitud de les autoritats espanyoles més es multiplicaran les simpaties exteriors cap al procés català".

No obstant ens diu Bofill que "esclafar qualsevol temptativa referendària també suposarà alguns tràngols que caldrà superar. El primer, el cost personal dels dirigents polítics que provin d'anar fins al final: multes, suspensions, inhabilitacions i, en el seu cas extrem, penes privatives de llibertat. El segon, tal vegada el tràngol més amarg, serà el de comprovar que manca el gruix de personal funcionari suficient disposat a posar-se al costat de les institucions catalanes i a enfrontar-se a processos sancionadors com els que patiran els seus caps. N'hi ha prou que no desobeeixin les ordres procedents directament de Madrid una part substancial dels cossos encarregats de mantenir l'ordre públic a Catalunya per avortar qualsevol iniciativa que pretengui visualitzar quina és la voluntat majoritària de la població respecte a la qüestió de la sobirania".

També ens diu aquest que "el moment més difícil potser serà quan la ciutadania que s'ha manifestat de forma massiva els darrers onzes de setembre entengui que no n'hi ha prou de sortir al carrer un cop a l'any per fer la independència i que qualsevol persona que actuï contra l'ordre constitucional espanyol s'exposa a rebre un càstig sever. Que el sistema repressiu espanyol no disposi de prou mitjans per enfrontar-se a una desobediència massiva no vol dir que en aquesta primera fase no puguin provocar un efecte dissuasiu amb algunes actuacions selectives, no sols entre el personal polític (com està succeint aquestes setmanes) sinó també en la gent del carrer".

I conclou "En definitiva, que amb el bloqueig de processos de participació democràtica i amb la violació de drets fonamentals en els pròxims mesos es pot consolidar dins el país i també fora el relat de la Catalunya oprimida. Quedarà molt lluny, i del tot enterrada, la visió de la colla de catalans egoistes que es volen separar per no compartir les seves riqueses amb els espanyols. La injustícia serà tan notòria que qualsevol agent imparcial la podrà entendre. Però tampoc això no serà suficient. Guanyar legitimitat no servirà de res si la resposta no passa de lamentar-se per tot seguit acatar l'ordre establert i impedir, així, que el conflicte penetri en la vida quotidiana"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat