Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de març del 2016 | 12:15
Recull de premsa · Política catalana

Carod-Rovira: "La identitat dels catalans no la fa la sang dels avantpassats"

En aquest article a El Punt Avui, Josep-Lluís Carod Rovira critica la reacció de l'Espanya ètnica als plantejaments de Catalunya amb l'exemple de dos episodis recents: el discurs al Congrés dels Diputats de Gabriel Rufián (ERC) i l'elecció de Pepe Álvarez per dirigir la UGT a nivell estatal.

Explica que "les xarxes socials han recollit opinions de ciutadans espanyols davant d'aquesta doble situació" i que el que més li ha sorprès ha estat no pas els insults de molts ciutadans anònims, "sinó [l'opinó] expressada per persones de qui caldria esperar una altra alçada en tots els àmbits. Em refereixo, en aquest cas, a noms coneguts de la literatura, el sindicalisme, la política o el periodisme espanyols".

Diu que "mentre ningú, aquí, no reivindica bastir murs que separin el territori de Catalunya del d'Espanya, [...] són ells que ens acusen a nosaltres, paradoxalment, de voler alçar murs" i "només els importa l'impacte social de la mentida".

Creu que el que els fa més mal és "el caràcter no ètnic, a diferència del seu, del nostre projecte nacional" i afegeix que "s'equivoquen, de mig a mig, intentant separar la societat catalana pels cognoms" perquè, segons ell, "l'adscripció a un projecte alliberador de país no depèn dels cognoms (Milans del Bosch?), el lloc de naixença (Jaume I, Guimerà, Pep Ventura?) o la llengua parlada en la intimitat (Aznar?), sinó, exclusivament, de la voluntat de cadascú de ser allò que vulgui ser ell i no els seus avantpassats".

Opina que la identitat personal de cadascú "és crucial per entendre el moment actual i explicar per què milions de persones d'orígens diversos, colors de pell variats, vestits amb colors desiguals, amb cognoms diferents i llengües familiars distintes, han omplert carrers i urnes a favor de la independència nacional" i creu que "ho han fet no reivindicant una identitat única, uniforme, estàtica, sinó una mateixa sobirania col·lectiva".

I conclou que "La identitat dels catalans no la fa la sang dels avantpassats, sinó la capacitat d'atracció del lloc on vius i on aspires a construir un somni de llibertat i benestar per als teus, encara que aquest no coincideixi amb la terra d'on procedeixen els teus familiars". Pensa que "aquesta és la clau de volta de la nostra idea de nació civil, democràtica, d'adhesió voluntària i no pas ètnica, excloent o obligatòria" a diferència del que és Espanya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat