Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de de juliol del 2012 | 17:52
Recull de premsa

Paluzie: "La supervivència cultural, política i econòmica de Catalunya només pot ser garantida des de la sobirania"

"La majoria de partits parlamentaris [...] sembla que no vulguin afrontar la realitat".

Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha denunciat a un article que la majoria de partits parlamentaris "semblen aliens" als esdeveniments, "immersos en les negociacions d'esmenes i transaccionals a una nova proposta de canvi en el model de finançament".

Aquesta realitat, segons l'autora de l'article Asfíxia premeditada, "ens fa reviure discussions que s'arrosseguen des del 2003: agència pròpia o consorci; ordinalitat i anivellament parcial; bilateralitat, règim comú o singularitat dins el règim comú?" i ha sentenciat que "sembla que no vulguin afrontar la realitat, que per totes les vies indica que la supervivència cultural, política i econòmica de Catalunya només podrà ser garantida des de l'exercici de la seva sobirania".

Paluzie ha recordat que ara fa 27 anys, en el pròleg del llibre Narració d'una asfíxia premeditada, de Ramon Trias Fargas, l'autor feia balanç de la Transició i deia: "El centralisme, en cas que l'autonomia no fracassés per altres causes, ens esperava a la 'vuelta de la esquina' amb l'arma més subtil, dissimulada i més eficaç de totes: l'escanyament financer. I això es va preparar meticulosament des del primer dia."
L'incompliment del fons de liquiditat pot suposar que l'Estat exigeixi al director de la CCMA el tancament de TV3, saltant-se el president de la Generalitat"
L'autora de l'article ha conclòs que, efectivament, Catalunya ha arribat "al cap del carrer de la premonició de Trias Fargas", amb un govern de la Generalitat "literalment asfixiat financerament, amb problemes per fer front als pagaments ordinaris i disposat a acollir-se a l'última trampa parada pel seu botxí: el fons de liquiditat autonòmica".
Sobre aquest fons de liquiditat, l'experta en economia ha sentenciat que funcionarà com una línia de crèdit a les comunitats autònomes que s'hi acullin per fer front als venciments de deute o a les operacions de reendeutament, i que "a priori, doncs, seria un banc, però les condicions d'aquest préstec són draconianes".

"L'incompliment d'aquest pla ─ha informat─ o la no reemissió d'informació significarà l'aplicació de les mesures coercitives [...] que signifiquen l'anul·lació de l'autonomia de la Generalitat. Davant d'un incompliment, l'Estat enviarà un equip de tècnics del Ministeri d'Hisenda, que poden demanar qualsevol dada de les partides d'ingressos i despeses i exigir mesures en una setmana. Si no s'implementen, el govern de l'Estat, amb aprovació del Senat, pot fer-les executar de manera forçosa".

Paluzie ha alertat que les condicions d'aquest fons poden permetre l'Estat  "exigir al director de la Corporació el tancament de canals de TV3, saltant-se el president de la Generalitat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat