
"El deute que paga ara és de 202.708 milions d'euros, que representen el 105,3% del PIB de Catalunya".
Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha explicat que si el 9N surt l'opció d'independència, l'endeutament resultant per a l'estat que s'independitza "serà la diferència entre el deute i els actius financers i reserves que assumeix" i a banda, se li traspassa automàticament i sense compensació l'estoc de capital físic de l'estat predecessor al territori català".
"Quin endeutament tindria l'Estat català?" s'ha preguntat Paluzie a l'article Independència i deute. "Els principis que han de prevaler --ha respost-- són la proporcionalitat, l'equitat i la territorialitat. El primer que cal establir és quin és el deute de l'Estat que hauria d'entrar en la negociació de repartiment. Aquí cal aplicar el principi de territorialitat, [...]. Per tant, el deute a considerar és el deute de l'administració central".
"Amb les dades de desembre de 2013, sense acord ni negociació, l'estat català independent només assumeix el deute de la Generalitat de Catalunya, és a dir 57.117 milions d'euros, que representen el 29,7% del PIB de Catalunya. Amb una negociació seguint el criteri del benefici històric, Catalunya només assumeix el deute de l'administració central en la proporció en què aquesta ha gastat a Catalunya (11,1%). Catalunya tindria un deute de 139.992 milions d'euros, que representen un 72,7% del PIB de Catalunya" ha indicat.
L'autora de l'article ha explicat que en l'actualitat, Catalunya contribueix als impostos de l'Estat "en un 19,5%, per tant, està assumint el 19,5% del deute de l'Estat" per tant, "el deute que paga ara és de 202.708 milions d'euros, que representen el 105,3% del PIB de Catalunya". "En la pitjor de les hipòtesis de repartiment del deute, una Catalunya independent estarà
menys endeutada que la Catalunya actual. Davant els alarmismes, molta tranquil·litat, doncs" ha conclòs.