
"El País va entrar per la porta gran a la caverna mediàtica espanyola el dia que es va negar a publicar l'editorial conjunt fet per 12 diaris venuts a Catalunya en protesta de la retallada de l'Estatut per part del TC".
La filòloga i periodista Marina Llansana ha dit a un article que el diari El País "va entrar per la porta gran a la caverna mediàtica espanyola el dia que es va negar a publicar l'editorial conjunt fet per 12 diaris venuts a Catalunya en protesta de la retallada de l'Estatut per part del TC". "Era el 2009 --ha recordat-- i, des d'aleshores, el diari va agafar una deriva anticatalana que ha tocat sostre aquesta setmana".
La filòloga ha lamentat el contingut del diari: "Amb el títol "Dret a no decidir" l'editorial de dimecres feia valoració del full de ruta sobiranista aprovat hores abans, [...]. L'editorial deixava clar que les eleccions plebiscitàries són pròpies de "repúbliques bananeres o de les antigues dictadures soviètiques", es referia a les entitats sobiranistes com a "organitzacions d'agitació" de CDC i ERC, deia que el full de ruta "viola flagrantment tot indici de legalitat", recordava que quedarem fora de l'ONU i la UE i acabava reblant: "És pitjor que un atemptat democràtic. És un deliri sense pal·liatius.""
A l'article Dret a no llegir 'El País' Llansana hi ha continuat explicant que "el que va deixar de ser El diario independiente de la mañana per ser El periódico global en español i que presumia de ser un diari d'esquerres i progressista ha acabat cedint a la pressió dels aparells de l'Estat i compartint la ideologia més reaccionària amb La Razón quan es tracta de Catalunya" i ha conclòs que l'editorial d'El País de dimecres "és un cop de porta sonor a teixir cap entesa amb els demòcrates de l'altra banda".
"Això sí, fa sis mesos el diari va crear una versió digital en català; tot un detall perquè ara almenys podem ser insultats en el nostre idioma. Ens neguen el dret a decidir sobre res, però no ens podran prendre el dret a no llegir més El País. Bon vent" ha sentenciat.