Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de desembre del 2012 | 19:06
Recull de premsa

L. Foix: "Aprendre català passats els quaranta, això sí que era discriminació lingüística"

"Deixin la llengua en pau, perquè si Franco no va aconseguir eradicar el català, encara menys s'aconseguirà amb lleis democràtiques".

L'escriptor Lluís Foix ha sentenciat a un article que la immersió língüística a Catalunya "ha estat molt positiva, perquè no s'ha trencat la societat catalana per raó de llengua".

A No s'esforcin, que no podran l'autor de l'article s'ha qüestionat: "Per què la volen tocar? No s'esforcin, perquè no ho aconseguiran". Foix ha denunciat que l'esborrany presentat pel ministre Wert té "voluntat de ser la definitiva llei d'Educació" i que "a més d'ideologia, [la norma] respira una concepció nova i diferent de les competències educatives".
El català i el castellà són llengües enteses, escrites i parlades en el sistema d'immersió de Catalunya"
"I en el que competeix a Catalunya ─ha continuat─ es detecta aquella afirmació feta pel mateix ministre en seu parlamentària que calia espanyolitzar els nens de Catalunya. Ja em diran com s'espanyolitza un nen o una nena. No pas amb una llei o amb un decret". Foix ha reptat: "Que algú em presenti a un jove català que no parli castellà i n'hi presentaré deu que no parlen català".

L'autor de l'article ha defensat que el català i el castellà són llengües "enteses, escrites i parlades" en el sistema educatiu que té com a llengua vehicular el català i ha dit que "totes i cada una de les llengües humanes són finestres obertes al ser, a la creació": "No hi ha llengües petites per reduït que sigui el seu espai demogràfic o ambiental".

Finalment, l'autor de l'article ha recordat la discriminació lingüística que ha perseguit al català durant dècades: "Els catalans que hem hagut d'aprendre a escriure correctament la nostra llengua passats els quaranta anys sabem el que és la discriminació lingüística. Deixin la llengua en pau, perquè si Franco no va aconseguir eradicar el català, encara menys s'aconseguirà amb lleis democràtiques".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat