Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de setembre del 2011 | 16:50
Recull de premsa

H. López Bofill: "La defensa de la llengua catalana per part del govern és paper mullat"

"El Govern de la Generalitat està preparant el terreny per permetre que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament a Catalunya i enterrar, així, el model d'immersió lingüística".

Héctor López Bofill

El professor de dret de la Universitat Pompeu Fabra, Hèctor López Bofill, ha acusat el govern de la Generalitat de permetre que el sistema d'immersió lingüística sigui destruit a les aules catalanes. "Un senyal il·lustratiu d'aquest gest el va perpetrar la Mesa del Parlament la setmana passada, amb majoria de representants de Convergència i Unió, quan va rebutjar una iniciativa legislativa popular, Salvem l'escola en català, dirigida a establir que el català fos l'única llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya" ha constatat.

Com pensen bregar amb l'anomenada 'transició nacional' que, teòricament, ha de superar el marc constitucional si no estan preparats per plantar cara amb la immersió lingüística?

Bofill ha denunciat a un article publicat al diari El Punt-AVUI que l'argument de la mesa per impedir que s'obrís el període de recollida de signatures a favor de la iniciativa "es va fonamentar en el caràcter "inconstitucional" de la mesura", el que suposa, segons l'autor de l'article Empassar-se el castellà, acceptar la interpretació del Tribunal Constitucional sobre la necessitat que el castellà també sigui la llengua vehicular a les escoles, "i, per tant, reconèixer que la immersió és inconstitucional".

"La retòrica de defensa de la llengua catalana per part de la Conselleria d'Ensenyament i del govern és paper mullat ─ha sentenciat l'autor de l'article─, perquè l'única opció al dictat de les instàncies judicials espanyoles és la desobediència, una actitud de ruptura amb l'ordre constitucional espanyol que Convergència i Unió no està disposada a encarar". Bofill ha indicat que la pregunta immediata és "com pensen bregar [des del govern] amb el repte colossal d'impulsar l'anomenada transició nacional que, teòricament, ha de superar el marc constitucional espanyol" si "no estan preparats per plantar cara" amb un tema com la immersió lingüística, que suscita una àmplia majoria en la societat i en la comunitat educativa catalana.

Hèctor López Bofill ha conclòs que "els indicis" del govern, "com el que hem esmentat sobre l'actitud de la Mesa del Parlament, van més aviat en la direcció d'amagar el cap sota l'ala" i "d'anar tirant sense rebel·lar-se" contra una situació de dominació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat