Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de d'abril del 2012 | 17:25
Recull de premsa

Gifreu: "Potser els decrets del PP no posen en perill la continuïtat de TV3, però sí que amenacen la de Canal 9 o IB3"

"Pot permetre's la CCMA l'exclusió de forces històriques com ERC i ICV? No hauria estat raonable d'ampliar la representació dels consellers a canvi de suprimir la dedicació exclusiva?".

Josep Gifreu.

Josep Gifreu, professor de la UPF, ha sentenciat a un article que "potser els decrets del PP no posen en perill la continuïtat de TV3, però sí que amenacen la de televisions com Canal 9 o IB3 que, tot i el seu caràcter bilingüe, no deixen de representar la diferència al País Valencià i a les Balears".

L'autor de l'article Setge a la televisió pública ha dit que "davant del setge, caldrà defensar un cop més els valors de la televisió pública i especialment els de la nostra" i s'ha qüestionat si "pot permetre's la CCMA l'exclusió de forces històriques com ERC i ICV".
Governs i els magnats de la comunicació s'han conjurat per aprofitar la crisi i emprendre una demolició progressiva del sector públic"
"No hauria estat raonable ─ha continuat─ d'ampliar la representació dels consellers a canvi de suprimir la dedicació exclusiva? A l'espai del català, ha costat anys i esforços disposar d'un sector públic potent, popular i de qualitat, al servei del país, la llengua i la cultura"
. En aquest aspecte Gifreu ha lamentat que "corren vents huracanats contra el servei públic de ràdio i televisió" i ha dit que els governs i els magnats de la comunicació s'han "conjurat per aprofitar la crisi i emprendre plegats una demolició progressiva del sector públic".

"El PP d'Aznar ens va portar grans privatitzacions. Ara, el de Rajoy acaba d'encetar l'enderroc de la llei de comunicació del 2006, una tímida llei que ja llavors fou titllada pels socialistes crítics de contrareforma Zapatero" ha lamentat. Al text, Gifreu hi explica que el govern del PP ha aprovat "dos importants decrets: un afecta la governança de RTVE, i l'altre, la viabilitat de moltes autonòmiques".

"Per al primer ─ha dit─, Madrid copiava la fórmula de nomenament del consell de govern de RTVE ja aplicada a la nova CCMA de Catalunya: en lloc dels dos terços que exigien les anteriors lleis, i que garantia un ampli consens, els parlaments poden nomenar-los ara per majoria absoluta. Per tant, el PP es basta a Madrid i pot ser clau –com de fet a ha estat– a Catalunya. El segon decret atorga als governs autonòmics la facultat de privatitzar o tancar les públiques pròpies, que en tot cas han d'assegurar dèficit zero".
Canal 9 i IB3 perillen"
Sobre aquestes decisions, l'autor de l'article ha alertat que "Canal 9 i IB3 perillen" perquè a "aquestes últimes decisions se sumen a d'altres que responen a una triple estratègia preocupant": "En primer lloc, s'apliquen mesures restrictives sobre els recursos econòmics de les corporacions. En un estat com l'espanyol on mai no s'ha implantat el cànon per finançar el servei públic [...]. A Espanya, el 2010 s'eliminà la publicitat de TVE i se li imposà un sostre de despesa de 1.200 milions. No ha durat gaire: ara, el govern ja li ha rebaixat 200 milions més. A Catalunya, les retallades a TVC sumen uns 90 milions els dos darrers anys. A més, la nova llei òmnibus de l'audiovisual preveu la desaparició de publicitat a Catalunya Ràdio".

Gifreu ha continuat explicant que la segona estratègia és "donar carta blanca al sector privat perquè faci i desfaci segons pressions i conveniències" i que Ia "tercera pota de l'estratègia" respon a un "retorn a un model polititzat de governança dels ens públics, supeditat a les directrius del govern de torn, sense garanties d'un marge raonable d'independència, almenys en la presa de les grans decisions".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat