Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de juliol del 2012 | 19:04
Recull de premsa

Garcia-Ruiz: "Catalunya ha d'explicar que té un problema econòmic fruit d'un conflicte polític"

"L'excepció que Catalunya actualment demana al món [...] requereix el vistiplau de l'Estat, i això està lluny de ser assolit".

Salvador Garcia-Ruiz

A un article a l'Ara, Salvador Garcia-Ruiz, economista i membre del Col·lectiu Emma, ha instat Catalunya a explicar al món que té un problema econòmic "fruit d'un conflicte polític".

"Catalunya ha d'explicar el seu potencial i denunciar de manera desacomplexada l'espoli fiscal espanyol, com va fer el president Mas a la CNN" ha insistit l'autor de l'article La Padània o Escòcia? Garcia-Ruiz ha dit que el "ridícul internacional" del govern espanyol arran del rescat ha portat molts catalans a tenir "la fantasia que mitjans i inversors internacionals diferencien una Espanya de pandereta d'una Catalunya rigorosa", una sentència que segons l'autor de l'article és "un autoengany més".
Si volem ser una autonomia capdavantera, el camí endegat és el correcte: explicar l'espoli, defensar el sistema autonòmic i anunciar que volem un finançament millor"
"Per ells les regions espanyoles [...] són un dels principals problemes que té l'economia espanyola. [...] A més el president Mas, en la seva intervenció a la CNN, va defensar el sistema autonòmic espanyol, tot i que els catalans som els primers interessats que desaparegui el cafè per a tothom perquè som nosaltres els que paguem la festa" ha lamentat. L'autor ha concretat: "Més enllà del que som hem de concretar què volem. I si expliquem que l'objectiu és un pacte fiscal [...] generarem simpatia però sovint ens tractaran d'insolidaris".

Garcia-Ruiz ha alertat que si el que volem són més diners "Catalunya només serà percebuda com un problema intern de l'estat espanyol, una Padània", motiu pel qual l'autor ha subratllat la importància d'explicar l'arrel del problema català: "Per això Catalunya ha d'explicar que té un problema econòmic però que és fruit d'un conflicte polític. És a dir, no és un només problema de diners".

"L'excepció que Catalunya actualment demana al món [...] requereix el vistiplau de l'Estat, i això està lluny de ser assolit" ha sentenciat. Finalment, Salvador Garcia-Ruiz ha conclòs que si el que es vol és ser una autonomia capdavantera, "el camí internacional que s'ha endegat és el correcte: explicar l'espoli fiscal, defensar el sistema autonòmic i anunciar que volem un finançament millor", però si es vol aconseguir un estat propi "cal tenir present que ens hem de situar en el mapa més enllà d'aparèixer com un problema interterritorial espanyol".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat