Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de març del 2015 | 17:24
Recull de premsa

F.-M. Álvaro: "La diferència entre nacionalisme amb Estat o sense no es pot passar per alt perquè el nacionalisme banal representa institucions amb vastos arsenals"

"El primer canal de TVE ens ofereix, des de fa dues setmanes, una sèrie de producció espanyola que és un magnífic exemple de ficció televisiva nacionalista, titulada El ministerio del tiempo".

El periodista i escriptor, Francesc-Marc Álvaro, ha dit a un article que el primer canal de TVE ens ofereix, des de fa dues setmanes, una sèrie de producció espanyola que és un "magnífic exemple de ficció televisiva nacionalista", titulada El ministerio del tiempo.

"Òbviament, ni els directius de TVE, ni els creadors de la sèrie --ha continuat--, ni la majoria de crítics del ram, [...] acceptarà l'adjectiu que jo he fet servir. Per a ells això no és "ficció nacionalista" sinó "ficció nacional" i punt. Cap geperut no es veu la gepa". Álvaro ha continuat expluicant que si tu "divulgues els moments més importants de la història d'Espanya en tant que nació mitjançant peripècies que enlluernen el gran públic, tu diràs que et limites a explicar un patrimoni compartit, no acceptaràs que el teu és un discurs nacionalista".

Seguint l'argumentació, Álvaro ha dit: "Tu diràs que jo, que veig nacionalisme espanyol en el que s'ofereix només com a nacional, sóc un malalt, sóc un fanàtic, sóc un retorçat nacionalista --jo sí-- que projecto els meus fantasmes de tribu petita sobre un producte audiovisual que no té --per l'amor de Déu!-- cap objectiu polític. Estem parlant de nacionalisme banal".

A l'article Una telesèrie nacionalista Álvaro hi ha explicat que Michael Billig, prestigiós catedràtic anglès que l'any 1995 va publicar la primera versió de la seva obra de referència sobre el que ell anomena "nacionalisme banal", explica que sota aquesta etiqueta trobem "el conjunt de símbols, hàbits i discursos que de manera quotidiana, mecànica i rutinària difon i manté qualsevol Estat constituït". Seguint aquesta realitat, l'autor de l'article ha conclòs que segons la lògica del nacionalisme banal, "l'Onze de Setembre és un muntatge per rentar cervells però el 12 d'Octubre i el 6 de Desembre són moments per a celebrar que som "libres e iguales"".

"És el mateix principi trampós pel qual jo he de suportar que se'm defineixi --ha lamentat-- com a "periodista nacionalista" mentre qualsevol col·lega que argumenti a favor d'una Catalunya dins d'Espanya (i, de passada, d'un Gibraltar espanyol) és només "un periodista"". Finalment l'escriptor ha conclòs que la diferència entre nacionalisme amb Estat o sense "no es pot passar per alt, perquè -com bé remarca Billig- "en el cas dels estats nació occidentals, el nacionalisme banal no pot ser innocent: representa institucions que posseeixen vastos arsenals"".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Idealistes i pragmàtics"
Recull de premsa · Política
Álvaro: " És ingenu pensar que una sortida per posar fi al procés seria el mateix que una solució del problema"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro:"Allò que fabrica independentistes és la manca de respecte i el seu complement pal·liatiu: el paternalisme displicent de qui es considera propietari del tros"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Autoeliminat Puigdemont de l'equació, l'únic dirigent institucional del procés amb bitllet a totes les destinacions és Junqueras"
Recull de premsa · Política
Álvaro: " El poble irlandès va canviar completament de mentalitat en només dos anys i l'objectiu de la independència va deixar de ser un somni de quatre gats"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Si el Govern de Junts pel Sí permet que els cupaires marquin els ritmes i els estils, una meta que és complicada esdevindrà absolutament irrealitzable"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Fa més d'un any que repeteixo que l'independentisme català no té un rumb clar i unificat"
Recull de premsa · Política
Álvarez: "Rajoy ha governat contra Catalunya. El resultat d'això és una societat catalana que li diu no"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: " Sense el 9-N, Margallo no diria ara –des de les Nacions Unides– que l'independentisme "avança a tota mà­quina"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Puigdemont és presoner del concepte d'una independència-exprés que, al seu torn, és fill d'un frame antipolític, ineficaç i pueril:Tenim pressa"
Indica publicitat