
"És una causa moral perquè té a veure amb la necessitat de deixar de donar explicacions sobre allò que som, com si fóssim criatures".
L'escriptor Francesc-Marc Álvaro ha explicat a un article quin és l'esquelet i ànima del sobiranisme i independentisme que Catalunya vui a dia d'avui: "El sobiranisme català és una causa moral. S'alimenta d'arguments econòmics, culturals i polítics que subministra Madrid diàriament, però va més enllà".
A l'article Ni per la llengua ni pels diners Álvaro hi ha dit que el sobiranisme és una causa moral "perquè té a veure amb la necessitat de deixar de donar explicacions sobre allò que som, com si fóssim criatures": "Qui no entengui aquesta dimensió profunda del conflicte no entendrà res del que avui mou milers de catalans i catalanes. Al mateix text l'autor hi ha continuat explicant que la gent "no reclama el divorci d'Espanya només per assolir una protecció cultural".
El català sempre és culpable de no ser un espanyol prou autèntic, encara que no sigui nacionalista"
Tampoc els catalans volen un Estat per motius econòmics, segons F.-M. Álvaro: "Si bé els arguments econòmics i fiscals eren molt presents en el moviment sobiranista i havien convençut moltes persones, seria un error atribuir-ne el creixement només a aquest factor. Cal anar més enllà".
Finalment l'autor de l'article ha conclòs que el sobiranisme "neix de constatar que la catalanitat ha estat i és, per als poders formals i informals espanyols, una forma anòmala i defectuosa de l'espanyolitat" i ha sentenciat que la catalanitat és una identitat "sospitosa per defecte" dins l'Espanya de matriu castellana, una manera de ser que "cal intentar dissoldre-la, ofegarla i, principalment, excloure-la".
"Fa pocs anys, es va frenar una opa d'una empresa catalana sobre una altra amb el crit de antes alemana que catalana. El català sempre és culpable de no ser un espanyol prou autèntic, encara que no sigui nacionalista" ha lamentat.