Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de de juliol del 2008 | 17:08
Recull de premsa · Cultura

Zallo [des d'Euskadi]: "el concepte d'Estat del "manifiesto" és de clara inspiració borbònica i liberal-vuitcentista"


A Euskadi, el famós manifiesto també a fet estralls, Ramón Zallo, catedràtic de Comunicació de UPV-EHU, en el seu article al Deia, ens en fa una anàlisi objectiva històricosocial per demostrar fins i tot, als més espanyolistes que el text és simplement un retrocés. "No estem davant d'una defensa del castellà davant les gens amenaçadores llengües minoritàries en l'Estat, sinó davant d'un manifest que busca fonamentar culturalment un nacionalisme espanyol reactiu promovent un model d'Estat piramidal", explica Zallo, "aquest concepte d'Estat és de clara inspiració borbònica i liberal-vuitcentista davant el model dels Austrias que entenia llengües i Estats de forma convivencial i no jeràrquica. Aquí hi ha una operació lerrouxista", continua. El catedràtic subratlla que "Avui el castellà és la llengua d'ús exclusiu en el funcionament de l'Estat compartit, en el sistema de mitjans de comunicació, en les relacions econòmiques o als fluxos socials i intercanvis culturals, relacionals i comunicatius. El castellà el domina el 100% de les comunitats bilingües. Les altres llengües de l'Estat, en canvi, sí que tenen un problema. No veure-ho és pura ceguesa interessada. Per motius d'equilibri, una política de suport especial és imprescindible davant del predomini diglòssic del castellà". A més, Zallo adverteix que "Si com es demana en el manifest, el Parlament espanyol adoptés mesures restrictives amb una ‘normativa legal (amb reforma constitucional i d'estatuts autonòmics) ‘, a ningú no se li escapa el risc de fractura que aquest tipus d'iniciatives podrien propiciar" (...) "A la condició de llengües maltractades per la història de la construcció de l'Estat espanyol, han d'afegir ara la de voler ser relegada a l'estatus de llengües i cultures secundàries i no integrals, mers apèndixs d'una presumpta cultura i llengua comuna".

D'altra banda, l'articulista explica que la tendència homogeneïtzadora és tristament internacional és diu "el darwinisme cultural", explica, "sosté que sigui el nombre de parlants i la mida dels mercats lingüístics els criteris del futur de les llengües, deslegitimant que es puguin protegir les llengües menys robustes. I ho defensen fins i tot persones que els horroritzaria un criteri darwinista social, o que defensen l'excepció cultural en l'audiovisual internacional"!!! Davant d'això, Zallo proposa que del què "Es tracta és de disposar del dret collectiu a conèixer bé la pròpia (i l'altra) llengua perquè cadascú pugui ser realment lliure d'usar la que vulgui, quan vulgui, i segons les situacions".

Finalment, Zallo fa una interessant i esportiva proposta: "Potser calgui plantejar un bumerang per a aquesta campanya en la mesura que s'incompleix l'article 3.3. de la Constitució espanyola que indica que ‘la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció' en tot l'Estat espanyol (s'entén). Per exemple, els mitjans de RTV públics i privats espanyols només utilitzen el castellà per emetre per a totes les CC.AA. Sembla necessari concretar aquest article a escala estatal amb criteris de respecte i proporcionalitat en benefici de les ‘altres llengües espanyoles'. En efecte, a les Corts Generals, al sistema de mitjans d'àmbit estatal que avui exclouen a les altres llengües; a algunes retolacions ad hoc en llocs molt visitats de l'Estat i en les comunicacions institucionals significatives amb les nostres comunitats, en un Estat que es diu pluricultural i que és plurinacional, s'haurien de visibilizar en molta major mesura les altres llengües. No oblidem que el cens dels territoris amb llengua diferent al castellà suposa, no gens menys, que el 40% de la població a Espanya i, tanmateix, són invisibles per a l'altre 60%".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat