Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de juliol del 2008 | 18:09
Recull de premsa · Cultura

Bernat Joan: "A l'hora de fer servir el concepte llengua comuna ens volen anul·lar a través del llenguatge"


Bernat Joan, secretari de política lingüística de la Generalitat, denuncia que: "Assistim a una autèntica orgia de manipulació a l'hora de fer servir el concepte llengua comuna de qualsevol manera, sense rigor i sense pudor a l'hora de manipular políticament". Joan adverteix que el fet que "la llengua comuna dels catalans és el català, queda automàticament triturat quan el concepte llengua comuna s'utilitza, sense especificar, quina és, perquè tots tinguem clar que no és el català... ni tan sols per als catalanoparlants. Ens volen anul·lar, per tant a través del llenguatge".
Però, malgrat aquells que no ho volen, el secretari explica que "la comunitat lingüística formada pels catalanoparlants existeix perquè comptem amb una llengua comuna que és la llengua catalana" i afegeix que "no és només la llengua comuna dels catalans, sinó que també està en procés d'esdevenir la llengua entre parlants d'amazic, àrab, espanyol americà... que tenen la voluntat d'esdevenir ciutadans en plenitud de drets i de deures". D'altra banda, diu Joan "que els catalns treballem perquè el català sigui la llengua comuna de tots els ciutadans de Catalunya, no implica que ens tanquem al multilingüisme. Avui dia, una part important de la població de Catalunya ja és trilingüe". Per tant, continua, "de llengües comunes, segons sectors de població en tenim unes quantes".

Finalment, Joan ens qüestiona: "el fet que l'anglès sigui la llengua comuna dels europeus, implica dret d'ignorància per a les persones què el tenen com a llengua pròpia? Un angloparlant pot exigir la seva llengua a l'ajuntament de Quintanilla de Onésimo?" I cadascú que en faci el símil que hi vegi amb la llengua que millor li sembli.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat