Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de novembre del 2008 | 15:24
Recull de premsa · Cultura

Joel Joan: "El cinema és una expressió d'Estat"

Barcelona · L'actor Joel Joan és el president de la recent creada Acadèmia del Cinema Català, una institució que neix amb l'objectiu de reconèixer els valors dels professionals catalans d'aquest sector, de defensar els seus interessos i d'esdevenir un gest de reafirmació nacional en un àmbit profundament espanyolitzat. L'actor explica, en una interessant entrevista publicada a la revista Benzina, els objectius de l'Acadèmia i també parla sobre els elements que impedeixen la normalització en diferents àrees de producció, distribució i exhibició.

Segons Joan, en el cinema espanyol hi ha un abans i un després de la creació de la seva Acadèmia, ja que "vint anys després de crear-se, el cinema espanyol no s'entendria sense ella" i creu que "passarà exactament el mateix amb l'Acadèmia i el cinema catalans". "Per què nosaltres no hem de reconèixer els nostres propis valors?", es pregunta l'actor. Segons Joan, els dubtes de crear o no aquesta acadèmia vénen més de Catalunya, en el sentit que "els fa por que Espanya s'emprenyi davant d'aquest gest d'autoestima". L'objectiu de l'Acadèmia és que "nosaltres ens creguem que tenim un cinema propi per poder professionalitzar la promoció de la nostra cinematografia i evitar que ens la promocioni Espanya", perquè "mai posarà el mateix èmfasi que nosaltres".  Joan creu que "necessitem institucions que ens facin creure en nosaltres mateixos i l'Acadèmia és un gest d'autoafirmació com a representant d'un idioma cinematogràfic que es diu català i que ens fa únics al món". I és que considera que "en un món globalitzat ser únic és vital. I això, en lloc de treure't espectadors, te'n pot aportar perquè diluir-te en una massa angloparlant o hispanoparlant és desaparèixer. La teva llengua demostra que ets especial, que tens un punt de vista propi, i l'Acadèmia canalitzarà tot això", assegura l'actor.  "Si la societat és bilingüe, com és que aquest bilingüisme no es veu al cinema?", es pregunta l'actor. En aquest sentit, creu que "és una vergonya que en ple segle XXI no tinguem el 50% de les pantalles amb pel·lícules doblades o subtitulades en català. Els exhibidors diuen que la gent no hi va, que les sales són casa seva i que el mercat és lliure.... Curiosament, però, el cinema espanyol està exempt de tot això. Cosa que demostra que no pots normalitzar la teva vida i la teva llengua fins quer no tens un Estat". Per això, afirma que "el cinema és una expressió d'Estat" i creu que "haurem d'esperar a tenir un Estat perquè el cinema es normalitzi al nostre país".   Segons Joan, el creixement de l'Acadèmia, que en aquests moments està integrada per 105 membres, vindrà a partir del lliurement de premis que es farà el 19 de gener del 2009 i que serà emès en horari de màxima audiència per TV3. L'Acadèmia atorgarà dos premis: un per a la millor pel·lícula en llengua catalana i un altre per la millor en llengua no catalana. Segons Joan, aquesta divisió "és tota una declaració de principis en el sentit que ens tractarem a nosaltres mateixos amb normalitat i no pas amb marginalitat".   

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat