Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de de març del 2008 | 17:05
Recull de premsa · Cultura

Vicent Sanchis : ?Els diaris són molt més dependents del poder ara que abans?


L'exdirector del diari Avui, Vicent Sanchis, explica en una entrevista al Diari de Balears quina és la seva visió sobre el món periodístic català així com de la resta de la societat catalana. Per Sanchis, "els diaris són molt més dependents del poder que abans" ja que "si un govern o una empresa paguen a un diari el preu de vint o trenta mil exemplars, com podrà aquest diari informar amb un mínim d'equanimitat sobre el govern i l'empresa en qüestió?". El periodista valencià, que confirma que continua la idea d'organitzar un diari que ofereixi el que no ofereix ningú, assegura que actualment no existeix una força amb garanties de futur i progrés que serveixi per avançar en la llibertat dels Països Catalans.
En l'entrevista, Sanchis analitza la relació entre el món de la comunicació i la societat catalana, a qui defineix com a "menys polititzada".  De fet, l'exdirector de l'Avui argumenta la seva afirmació dient que "la gent que, a París, compra Le Figaro o Le Monde, saps de què va. La gent que, a Madrid, compra el País o el Mundo, saps de què va, a Catalunya no". D'aquesta comparació, Sanchis en treu la conclusió que la situació només beneficia aquells diaris més ambigus ideològicament com La Vanguardia o, en menor mesura, el Periódico. Per un altre costat, el periodista valencià explica quina és la seva visió sobre els Països Catalans i l'ús social de la llengua. Per Sanchis, el problema és que només "hem guanyat la batalla de la llengua a l'escola del Principat". En canvi, "no s'ha guanyat la batalla dels mitjans de comunicació, ni la de l'oci, ni la del consum popular". Tot plegat fa que el català es perdi als carrers, fet que l'exdirector de l'Avui veu causat, en gran part, perquè "l'escola i els mitjans de comunicació públics de Catalunya no tenen prou ambició nacional, estan acomplexats, van amb por".

Per últim, Sanchis també valora la seva experiència com a director del diari Avui. En les seves respostes, el periodista, que acaba d'entrar a la junta d'Òmnium, relata com quan va arribar a la redacció del diari, "els redactors tenien la sensació de trobar-se sempre en una situació de precarietat, pessimisme i desconfiança", i això ara ja és diferent. Sanchis afirma també que la "història de l'Avui ha estat un èxit" ja que ha aguantat 30 anys cada dia al carrer mentre molts projectes havien de plegar.

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat