Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de de juliol del 2009 | 16:29
Recull de premsa · Cultura

Josep M. Esquirol: "L'escola ha de ser diferent a la societat perquè és des d'on millor servei pot fer"

Barcelona · El filòsof Josep M. Esquirol, professor de la Universitat de Barcelona, acaba de publicar "El respirar dels dies. Una reflexió filosòfica sobre el temps i la vida", un llibre que reflexiona sobre el temps i la vida. Tot i això, ha fet referència al món de l'educació i a una entrevista a la revista Escola Catalana, Esquirol ha defensat

(contrariament a la opinió de la majoria de professionals) que "convé" que l'escola "fos un món a part". "Amb això no vull dir -ha continuat el filòsof- que l'escola hagi d'estar totalment desvinculada de la societat. Però sí que ha de ser diferent d'aquesta, perquè és justament des de la diferència des d'on millor servei pot fer".

Esquirol ha dit que voler "connectar tan com es pugui l'escola a la societat" és projectar l' "atapeïment": "s a dir, nosaltres anem amb la llengua fora, no tenim mai temps, etc., i resulta que aconseguim que els currículums escolars estiguin igual d'atapeïts i que els nens i les nenes no parin". Això, segons Esquirol, "no té cap lògica" i no és "gens sensat" perquè segons l'entrevistat respon al fenomen de "traslladar molts problemes socials al currículum", com si "tot es pugués arreglar donant més continguts o informació".

"A més, això comporta la dispersió -ha continuat Esquirol- fragmentació i pèrdua dels eixos bàsics. Deia Rosseau que el gran secret de l'educació no és guanyar temps sinó perdre'n. Hi estic totalment d'acord". De fet, el temps representa l'eix vertebrador de la seva darrera obra i motiu principal de reflexió de l'autor. "La tesi de l'assaig és que , al capdavall, temps i vida són sinònims. s a dir, quan parlem de "donar temps" [...] no s'e'stà fent referència a una quantitat sinó a una actitud i una manera de ser. Donar temps és una posició existencial, una actitud que qualificaria fins i tot de moral, de cara a un mateix i de cara als altres".

El filòsof ha deixat clara, finalment, la intenció perseguida en la seva obra: "Donar temps és com donar vida: només en dóna qui en té; però en donar-ne, paradoxalment, no se'n perd sinó que més aviat se'n guanya".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat