Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de març del 2009 | 16:06
Recull de premsa · Cultura

Tomeu Martí: "Si defensar TV3 a les Illes pot fregar l'esquizofrènia, el diagnòstic dels que es dediquen a perseguir-la és bastant més greu"

Barcelona · Això opina el periodista Tomeu Martí a l'article Talleu! s bona!' del Diari de Balears. En ell, Martí defensa la possibilitat que es pugui veure l'emissora pública catalana a les Illes sense talls inexplicables, tal com passa actualment. De fet, considera que aquesta possibilitat "és d'una evidència tan palmària que em costa haver de baixar a aquests nivells", ja que "la Llei de Normalització Lingüística (ep! I el pacte de govern que substancia les actuals majories polítiques) diu clarament que s'ha de garantir aquest fet".


Això provoca que "cada energia que invertesc en la defensa d'una evidència tan clara, la consideri una energia perduda de manera absurda", diu el periodista, que explica que li fa "molta vessa haver de passar per ser un defensor de TV3 a les Illes Balears, quan allò que estic -estam- defensant és una evidència i quan els primers que no mereixen que hi perdem ni un minut més són els dirigents de TV3, que des de sempre han demostrat un interès nul per les Illes Balears".

"Ara bé -afegeix Martí- si defensar TV3 a les Illes Balears pot fregar l'esquizofrènia, el diagnòstic dels que es dediquen a perseguir-la, prohibir-la, cremar-la, retallar-la... és bastant més greu. Perquè, en realitat, si ens veim obligats a defensar evidències, és perquè hi ha gent que les combat". D'exemples, n'hi ha diversos, segons l'autor: des dels "intents d'aturar la implantació de TV3 a Balears per part del Govern de Gabriel Cañellas i del seu conseller de Cultura, Francisco Gilet"; passant per l'atemptat perpetrat pel "grup cutre-terrorista Centro Cultural Mallorquín" contra "el repetidor propietat de l'associació Voltor, que possibilitava l'arribada de TV3"; l'acte de l'Ajuntament de Calvià, presidit aleshores per Margarita Nájera, de "tapar (vampiritzar en seria una bona definició també) el senyal de TV3 amb la televisió local del municipi"; o el fet que "Jaume Matas va aconseguir el control sobre el senyal de TV3 a través d'un acord inexplicable amb el Govern de la Generalitat (presidit aleshores per Pasqual Maragall)".

El peridista continua amb la llista de greuges: "recordem que l'únic objectiu de Matas era el de poder tancar el senyal cada vegada que li fes nosa. Recordem -afegeix- que el mateix Jaume Matas va incomplir l'acord que havia signat i no va reservar cap canal de TDT per a les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals". Tot això fa que Martí considera "una llàstima haver d'afegir a la llista d'infàmies contra la presència de TV3 a les Balears els acords signats entre els actuals governs de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya i entre les actuals direccions de TV3".

El periodista conclou afirmant que no entén "l'animadversió que desperta la possibilitat, absolutament lògica i legal, de poder veure TV3, sense retallades, a les Balears. Una televisió que, malgrat ella mateixa, ha arrelat profundament a Balears. Una televisió de qualitat que ha ajudat a l'aprenentatge i al prestigi de la nostra llengua". I acaba: "hi ha qui ho explica amb la frase que ha fet famosa el conductor del programa Polònia, Toni Solé: Talleu! s bona'. Encara que conec qualcú que quan està assegut davant la tele per veure una pel·lícula i l'hi tallen, li ve al cap una altra frase popularitzada per un altre programa de TV3. Ho haveu vist! Ho haveu vist!'".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Notícia · Illes Balears
Una vintena d'entitats de ses illes a favor del dret a decidir dels catalans
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Condeminas: "TV3 es pot esperar any més?"
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Notícia · Comunicació
L'entrevista de Buenafuente a Puigdemont a TV3 va ser seguida per 554.000 persones
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Notícia · Societat civil
El Govern balear rep per primera vegada Òmnium Cultural
Notícia · Illes Balears
MÉS per Mallorca renova els seus òrgans directius
Crònica · Illes Balears
Bel Busquets, nova líder del PSM
Indica publicitat