Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de de març del 2008 | 19:27
Recull de premsa · Cultura

Joan Manuel Tresserras, 1r any de Conseller


El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, en una extensa entrevista a Presència, repassa el seu primer any a la conselleria. El periodista arrenca amb temes dolorosos: el govern Valencià ha tancat el repetidor de TV3 a l'Alacantí; el ministre Molina li regala uns punys de camisa amb la lletra ñ, encara no tenim el Consell de Cultura i de les Arts, que era una de les prioritats... però Tresserras, no es deixa intimidar i poc a poc, ordenadament, respon a tot.
Respecte el Consell de Cultura: "La cambra l'ha d'aprovar i em sembla que no haurem d'esperar gaire més", i per qui no sàpiga què és el consell: "Substancialment volem un Consell de les Arts perquè apostem radicalment per la màxima llibertat de creació. El govern determinarà quina part dels seus recursos dediquen a la promoció de la creació artística, però serà el consell, format per experts independents, qui decidirà com s'administren aquests recursos o i a quins creadors o creadores es designen", explica el conseller.

"Quan es va saber qui formaria part del Consell Català de Mitjans Audiovisuals, es va dir que els membres depenien massa dels partits", li recorda el periodista. "Aquesta elecció va ser responsabilitat dels grups parlamentaris i no del govern", puntualitza Tresserras, i afegeix "em sembla que aquestes crítiques - referint-se al Consell de l'Audiovisual – s'han d'entendre com una contribució al procés de canvi de cultura de la classe política respecte als mitjans públics (...) Ara, hem d'esperar que les persones triades facin una gestió consensuada, a partir d'una lleialtat primordial a la Corporació. No vull fer judicis d'intencions a priori. No em toca. Penso, però, que se'ls ha de donar un marge de temps."

I parlant de TV3, ho fan millor que la BBC?, li pregunta, "Vivim d'uns quants mites. La programació dels informatius de la BBC té un bon nivell de cobertura internacional que nosaltres no podrem assolir mai, però no em semblaque bona part de la programació generalista de la BBC sigui millor que la de la TV3", diu Joan Manuel Tresserras, i continua: "El baròmetre de la comunicació li dóna una quota de pantalla del 25%. Una altra enquesta , la del Consell Audiovisual de Catalunya, cada any diu que TV3 és la cadena preferida pels catalans, amb els millors informatius o la millor programació infantil."

Respecte la població catalana que s'expressa en castellà i que no mira mai TV3, el conseller diu que "són molt poca gent" i que "és per això que una part de la programació de TV3 ha de procurar establir una complicitat amb aquesta part de l'audiència."

El periodista també li demana per la seva relació amb el seu homòleg al País Valencià, el conseller Rambla, "en què es parlen?" "En català. El conseller Rambla parla un català tan bo com el meu valencià", respon Tresserras. "Llàstima que no s'entenguin!", comenta l'afilat entrevistador, "Ens entenem més del què sembla, el què passa és que defensem interessos que no són completament coincidents. Estic convençut que arribarem a un acord", diu el conseller amb veu de polític, però afegeix: " no té cap sentit que Catalunya i València és donin l'esquena en matèria lingüística i cultural. (...) Avui hi ha una escletxa jurídica que ens permet fer una aposta més sòlida i estable. Pel que ens diuen des del Ministeri de Indústria, falta molt poc per a la publicació d'un decret que garantirà l'habilitació d'un canal múltiple entre comunitats autònomes veïnes, cosa que ens permet incloure també les Illes. Fa falta, però, l'acord entre els diferents governs".

El periodista també li fa memòria de la seva voluntat d'apostar perquè els sectors industrials s'impliquin més en la cultura catalana, i Tresserras afirma que "qualsevol cultura que vulgui subsistir en l'era de la globalització ha de disposar d'indústries potents i és en aquest sentit que estem decidits a dur a terme una política industrialista. El sector editorial ha tingut i tindrà una projecció especial gràcies a Frankfurt. Volem posar en marxa un portal musical a internet perquè tothom pugui accedir a la musica en català. La idea és que funcioni l'any vinent." (...) " Hem aconseguit que les telenovel•les en català encapçalin el ranquing d'audiència, però amb el cinema no anem tan bé. No discriminarem ningú, però incentivarem el cinema en català. De moment, ens en sortim prou en el teatre."

Finalment, parlant de pressupostos, el conseller és contundent: "tenim un sistema de finançament deficient que no té en compte els increments de població. Des del Departament, provem d'explicar que la inversió en cultura forma part de les polítiques socials. (...) Si no disposem de nous recursos, és molt difícil que puguem posar en marxa projectes nous. Hem de tenir uns recursos que estiguin a l'altura dels reptes que ens proposem".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat