Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 2 de de juliol del 2009 | 15:55
Recull de premsa · Cultura

Bernardo Atxaga: "No em fa cap il·lusió el govern de Patxi López per la forma com ha arribat a la Lehendakaritza"

Barcelona · Bernardo Atzaga, l'escriptor basc de més projecció internacional, és en realitat el pseudònim literari de Joseba Irazu Garmendia. Economista de formació, aquest guipuscoà va decidir abans dels trenta que es volia dedicar plenament a la literatura en euskera, una llengua en què ha escrit poesia, narrativa infantil i juvenil i obres per a adults.

L'èxit d' "Obabakoak" i de llibres més recents de l'autor com ara "El hijo del acordeonista", "L'home sol" (premi de la Crítica 1993) o "Aquells cels" (premi Euskadi de Plata i finalista del Premio Nacional de Literatura 1995), fins i tot han portat l'editorial RBA-La Magrana a crear la Biblioteca Bernardo Atxaga.

Ara ha aparegut de nou amb una nova novel·la, "Set cases a França", que ha estat publicada al gallec, català euskera i castellà, i amb la que Atxaga ha volgut denunciar implícitament els valors que tradicionalment han sigut "predominants" en la nostra societat: la violència i la masculinitat. A una entrevista a El Siglo, Atxaga ha definit a grans trets la seva darrera obra: "[La novel·la] ha estat un acte simbòlic -ha declarat l'escriptor-. Sempre he tingut inquietud cap a la pluriculturalitat i les quatre llengües de l'Estat".

Potser perquè Atxaga s'entesta sempre a explicar la mateixa anècdota a les entrevistes, els seus perfils a la premsa acaben sempre esmentat la mateixa anècdota: quan Atxaga era petit, el mestre del seu poble li picava a les puntes dels dits si parlava euskera. No va ser suficient: "Quan vaig començar a escriure, vaig entendre que si ho feia en castellà, traïa el meu món afectiu" afirma l'escriptor basc.

A partir d'aquell moment les seves obres han estat sempre caracteritzades per una lluita implícita contra "les falses consciències": "No hi ha denúncia [a la seva obra]. Hi ha un esperit crític per atacar les falses consciències. Pretenc que algú pari per pensar que el que llegeix és brutal i que potser aquesta brutalitat encara està present aquí. A la denuncia directa a de seguir-li l'acció; com en el cas de les pressions d'Amnistia Internacional, de Médicos Mundi o d'Acnur".

En el terreny de la denúncia social, la darrera obra d'Atxaga, "Set cases a França", ha estat adjectivada com un atac contra el masclisme i la violència que impera a la nostra societat. En paraules de l'autor, aquesta crítica va dirigida "cap als valors que tradicionalment s'han associat amb el món militar: totalitari, violent, de menyspreu a la paraula... La hipòtesi de la novel·la és que la violència, l'autoritarisme i la masculinitat en el pitjor sentit de la paraula, són els valors que predominen al món on vivim".

Bernardo Atxaga, reconegut reformista de l'esfera política propera a IU-Ezker Batua, ha negat a l'entrevista que el govern basc de Patxi López sigui una via per aconseguir la pau a Euskadi: "No em fa cap il·lusió el govern de Patxi López per la forma com ha arribat a la Lehendakaritza. [...] PP i PSOE són enemics i s'insulten a Madrid, mentre que fan una espècie d'hivernacle al País Basc i allà es porten bé... La fi de la violència no té res a veure amb aquest canvi de govern".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat