Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de de novembre del 2012 | 17:44
Recull de premsa

Culla: "El manifest madrileny a favor del federalisme voreja l'humor negre"

"No hi ha notícia que cap d'aquests il·lustres personatges hi defensés mai ni la teoria ni la praxi federalista. Només s'han recordat de Pi i Margall quan han sentit els trons provinents de Catalunya".

L'historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan B. Culla, ha denunciat que els signants del manifest federalista provinent de Madrid, "presents durant anys i panys a la comissió executiva del PSOE, redactors de ponències congressuals, etcètera" no han defensat "mai ni la teoria ni la praxi federalista".

"Només s'han recordat de Pi i Margall quan han sentit els trons provinents de Catalunya" ha sentenciat l'autor de l'article Federalisme i credibilitat. Al diari Ara, Culla també hi ha dit que si l'estol d'escriptors que han signat el manifest al llarg de les darreres dècades "hagués esmerçat només una petita part de la seva enorme influència en favor de la construcció d'una cultura política federal a Espanya, de l'autoreconeixement d'aquesta com una realitat plurinacional, [...] no hauríem arribat mai a la situació actual".
De Azúa: 'El socorrido federalismo no se lo cree nadie' (El País, 24 d'octubre)"
"Però quan l'assumpte del manifest ja voreja l'humor negre ─ha continuat─ és en trobar-hi les firmes d'un Mario Vargas Llosa o d'un Félix de Azúa: el primer, amic i avalador des de fa vint anys del xarlatà Vidal-Quadras, aquell que ens vol enviar la Guàrdia Civil; el segon, que l'any passat es va "exiliar" a Madrid perquè -segons explicà- estava a punt de tenir una filla, i no vol que sigui educada a Catalunya".

Finalment, Culla ha recordat que Félix de Azúa (un dels signants del manifest) va afirmar a un article a El País el passat 24 d'octubre que "el socorrido 'federalismo' no se lo cree nadie": "És amb de Azúa [...] amb què compta l'aparell del PSC per construir la "tercera vía" ni independentista ni centralista? Doncs que no els passi res…".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat