
"Una composició demogràfica tan plural exigeix un discurs nacional molt cívic, cohesionador i inclusiu, pel qual tothom acabi sentint-se part del mateix poble, el català, i ningú no temi ser-hi rebutjat, tant se val el seu origen".
L'exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha alertat que cada cop que sent el boti, boti, boti, espanyol el que no boti s'adona del "molt mal que fa aquest crit, pretesament reivindicatiu, a la causa de la sobirania nacional i a la unitat civil del nostre poble".
"La consigna ignora que, ara mateix, el primer grup identitari ─ha continuat─ és constituït pels que se senten catalans i espanyols, sovint més una cosa que l'altra, però tot alhora. Els que ens sentim només catalans representem, a tot estirar, només una cinquena part del total de la població del Principat".
A l'article Boti, boti... voti? Carod hi ha dit que amb un percentatge així "no hi ha cap majoria social democràtica possible" i ha instat a "saber si volem una nació per a una part o bé per a tothom".
L'autor de l'article ha continuat argumentant que Catalunya "no és Espanya, certament" però que hi ha catalans que "també són espanyols, i marroquins, i argentins, i senegalesos, i pakistanesos, i romanesos, i...". "Quina mena d'identitat és aquesta que es basa en el que no som, en el rebuig d'una altra i no en l'afirmació de la pròpia?" ha lamentat Carod.
Finalment l'exvicepresident ha conclòs que "no podem demanar a qui ara deixem fora amb el "boti, boti, boti, espanyol el que no boti" que, a l'hora de la veritat, voti a favor d'una independència que no compta amb ells".