Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de d'abril del 2014 | 19:33
Recull de premsa

Bosch: "Que ningú pensi que el govern espanyol reaccionarà positivament amb Catalunya oferint-li el que no ha ofert fins ara"

"És probable que hi hagi una oferta de millora del finançament d'aquí pocs mesos [...]. No obstant, fins i tot en el cas que atorguessin el pacte fiscal, no es pot renunciar a consultar els catalans".

La catedràtica d'economia a la UB, Núria Bosch, ha destacat a un article l'alta probabilitat que ": "No obstant, fins i tot en el cas que atorguessin el pacte fiscal, no es pot renunciar a consultar els catalans".

A l'article Finançament versus consulta Bosch hi ha dit que el govern espanyol ha d'entendre que la societat catalana "ha arribat a un grau de maduresa democràtica que la porta a decidir el seu futur a les urnes" i que per a una "gran majoria" de catalans les aspiracions d'autogovern "no es limiten a aconseguir un bon finançament, ni un blindatge en altres matèries, com la llengua, sinó que l'aspiració és tenir un estat independent, que és el màxim reconeixement polític que pot tenir una nació".

"De tota manera, no crec que l'oferta per millorar el finançament de la Generalitat que faci el govern espanyol sigui gaire substancial" ha alertat. "Ho dic, en primer lloc, perquè cada cop que s'ha reformat el model de finançament autonòmic s'ha afirmat que el canvi era substancial per a Catalunya [...] i, posteriorment, s'ha demostrat que el canvi no ha tingut els resultats esperats" ha recordat Bosch.

L'autora de l'article ha argumentat: "La prova definitiva d'aquesta regla ha estat el fracàs de l'última reforma, que pretenia aplicar el sistema de finançament contingut en l'Estatut del 2006 i portar la Generalitat a uns recursos per habitant per sobre de la mitjana estatal. Només va ser així el primer any d'aplicació [...] En segon lloc, l'oferta [de l'Estat] no serà gaire substancial perquè l'Estat no pot assumir el cost econòmic d'anivellar les diferències en recursos per càpita entre les autonomies. És un cost massa elevat".

Finalment bosch ha conclòs: "Que ningú es confongui pensant que el govern espanyol reaccionarà positivament amb Catalunya oferint-li el que no ha ofert fins ara: un finançament acceptable. No s'hi pot confiar. Ens ho demostra l'experiència. De fet, la majoria dels catalans ja no hi confien. [...] El que els catalans volen és poder decidir sobre el seu futur votant, i el govern espanyol ha d'entendre que l'única oferta acceptable per als catalans és que ho deixi fer".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat