Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de desembre del 2014 | 21:02
Recull de premsa

Boix: "Si la llista única no és realment possible, reproduïm a les llistes separades la seva lògica"

"Totes les llistes tindrien un programa bàsic en comú (amb la seqüència declaració-negociació-proclamació). Cada llista aniria encapçalada per líders polítics [...] i després comptaria amb noms de la societat civil".

El professor de la Universitat de Princeton, Carles Boix, ha sentenciat a un article que l'elecció de llista o llistes és la qüestió "difícil de resoldre" i que hi ha arguments "a favor de cada solució": "Una sola llista acosta les eleccions a un referèndum, però un pacte conjunt amb llistes separades també ho faria".

A l'article A la recerca d'un pacte Boix hi ha dit que els votants del sí-sí "semblen preferir la llista única: això explicaria part del canvi de tendència a les enquestes a favor de CiU", i els vots del sí-sí del 9-N "són més que la suma de CiU, ERC, CUP i SI el 2012". "La veritat és, però, que no sabem quina solució maximitzaria el nombre de vots: les enquestes publicades pregunten sobre coalicions de partit i no sobre una llista de país" ha indicat.

Boix ha dnoat la seva opinió: "Si la llista única no és realment possible, aquesta és la meva proposta dirigida a evitar la col·lisió entre unitaristessegmentistes : reproduïm, a les llistes separades, la lògica de la llista única. Totes les llistes tindrien un programa bàsic en comú (amb la seqüència declaració-negociació-proclamació). Cada llista aniria encapçalada per líders polítics (necessaris per donar continuïtat a la feina feta fins ara) i després comptaria amb noms de la societat civil constituïts tots ells en una mena d'agrupació electoral o civil comuna o transversal".

Boix ha conclòs que els noms "haurien estat negociats per partits i grans associacions civils i distribuïts aleatòriament (o per afinitats ideològiques) entre les llistes" amb l'objectiu d'"assegurar la unitat d'acció dels partits en el programa comú": "A canvi, acceptarien la disciplina del partit corresponent en la resta de les qüestions polítiques".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat