Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de setembre del 2013 | 17:37
Recull de premsa

Alzamora: "La tercera via no és més que una prolongació artificial i estèril dels debats de la Transició, que ja hem de donar per tancats"

"La tercera via té un inconvenient, i és que en la política catalana ja és una vella coneguda, només que amb el nom, ara desgastat, de peix al cove"

L'escriptor Sebastià Alzamora ha denunciat a un article que el terme tercera via proposat pels partidaris d'una solució federal "no és cap cosa nova".

A l'article, Alzamora ha continuat explicant que "en realitat existeixen un munt de formulacions diferents" de la tercera via, algunes de tarannà "més progressista, i d'altres de caràcter molt més conservador". "Totes, però, apunten --ha indicat-- cap allà mateix: es tractaria de superar la dicotomia entre el liberalisme econòmic i l'intervencionisme estatal propi del comunisme, en un camí del mig que aconseguís una síntesi entre aquests dos extrems."

L'autor de l'article hi ha continuat: "En traducció catalana la tercera via seria un espai ideològic equidistant de l'independentisme i de l'unionisme, que buscaria allò que fa uns anys s'anomenava l'encaix de Catalunya dins Espanya". En aquesta territura Alzamora ha indicat que "se sobreentén" que els defensors de la tercera via catalana plantejarien "alguna mena de proposta federal o confederal per donar resposta als problemes de sobirania entre Catalunya i Espanya, que s'allunyés tant de la ruptura que proposen els sobiranistes (ERC, CDC i ICV) com de l'immobilisme en les estructures d'estat que postulen els unionistes (PP i Ciutadans)".
La tercera via va ser el principi de la manera de governar que va practicar el president Pujol"
Sobre aquesta solució, l'autor de l'article ha conclòs que "no cal ni dir que aquesta postura és perfectament legítima"  però que "té un inconvenient, i és que en la política catalana la tercera via ja és una vella coneguda, només que amb el nom, ara desgastat, de peix al cove". "Aquest va ser el principi de la manera de governar que va practicar el president Pujol --ha sentenciat--, amb la particularitat que el mateix Pujol ha acabat desembocant en el sobiranisme".

Alzamora ha conclòs que la tercera via "aquí, no seria res més que una prolongació artificial i estèril dels debats de la Transició, que ja hem de donar per tancats" pel motiu principal que "dos no dialoguen si un no vol": "I el govern d'Espanya ja ha deixat ben clara quina és la seva posició".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat