Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de juliol del 2013 | 14:29
Recull de premsa

Álvaro: "Alguns catalans ens veiem com noruecs del 1905, però els espanyols no tenen cap necessitat de veure's com suecs"

"Els espanyols no són ni seran mai suecs i ha dit que l'operació de demanar una consulta a Madrid fins que s'esgotin totes les fórmules legals es basa a fer veure que, a la Moncloa, ens espera el suec de torn".

A un article l'escriptor Francesc-Marc Álvaro ha recordat una frase de Francesc Cambó al llibre Per la concòrdia (1927): "Espero que no existeixi cap separatista prou candorós per a creure en la possibilitat d'obtenir la separació de Catalunya per persuasió, alguna cosa com el que s'esdevingué amb la separació de Noruega i Suècia".

"La conclusió del líder de la Lliga ─ha continuat explicant─ continua sent vàlida. Cambó, unes línies més avall, sosté una idea també a tenir en compte aquest 2013: Davant l'alçament català, cessarien les discòrdies de partit i de classe, restarien, en un moment, resolts o posposats tots els altres problemes, i Espanya s'alçaria contra Catalunya amb el mateix entusiasme i la mateixa decisió amb què França s'alçà contra Alemanya el 1914. Retinguem-ho".

L'escriptor ha constatat que els espanyols "no són ni seran mai suecs" i ha dit que l'operació de demanar una consulta a Madrid fins que s'esgotin totes les fórmules legals "es basa a fer veure que, a la Moncloa, ens espera el suec de torn". "Alguns catalans ens veiem com noruecs del 1905, però els espanyols no tenen cap necessitat de veure's com suecs" ha alertat.

Finalment l'autor de l'article ha conclòs que el projecte de la dreta (i de certa esquerra) espanyola "és un, només varia la tàctica" i que "no hi ha suecs en cap bàndol": "L'Aznar del pacte del Majestic es va disfressar de mig suec. [...] Per cert, Cambó també avisava que "la separació hauria d'ésser guanyada heroicament". Avui, l'heroisme consisteix a patir per si arriben euros per pagar metges, mestres i mossos. Però això té a veure més amb la dependència que amb la situació contrària".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat