Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de maig del 2014 | 17:08
Opinió
Marta Rovira
Sociòloga

Votar és confiar

Sembla el més agosarat que es pot demanar avui: confiar. En les institucions europees, en la "classe política", en l'impacte d'unes eleccions sobre el nostre benestar... Confiar el nostre futur en un simple vot.

Però la credibilitat del procés cap a l'exercici del dret a decidir que ha emprès la societat catalana es mesurarà diumenge en la quantitat de vots, tant o més que en els partits als quals s'hagin dirigit aquests vots.

Mai votar no havia sonat tan revolucionari. Però si tenim en compte les dosis de bilis que s'han llançat en aquesta campanya contra la possibilitat que els catalans puguin votar en una consulta el 9 de novembre, votar s'ha convertit en una mena de desafiament, en una mena d'anatema que exorcitza la por que s'intenta inculcar en la gent perquè no protesti, perquè no digui, i finalment perquè no pensi.

Cal pensar que la involució actual pel que fa als drets i les llibertats dels ciutadans no és percebut com un problema per tots els sectors socials. En alguns casos és celebrat com un retorn confortable a l'ordre, com un miratge de tranquil·litat davant del desconcert d'un món complex.
Confiar és lluitar contra la por que ens posa a mercè de les mentides. Votar és una manera de confiar"
La democràcia té els seus enemics. Un d'ells és la por, la manca de confiança en els propis conciutadans, en la capacitat per establir normes de convivència sense la necessitat d'un agent repressor, la manca de confiança en la nostra capacitat per ser responsables i comprometre'ns amb la col•lectivitat, la manca de confiança en els representants públics, i finalment la desconfiança cap al sistema. Una desconfiança que no és precisament crítica, sinó cínica (la crítica ben fonamentada mai no és antisistema, o en tot cas, no és contrària a la construcció d'un sistema social beneficiós per tots).

Confiar, doncs, és lluitar contra la por que ens posa a mercè de les mentides i dels prejudicis més rancis. Votar és una manera de confiar. No és pas l'única. Però ara mateix és la darrera a la qual els ciutadans de Catalunya poden renunciar per tenir una veu pròpia a Europa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Rovira
Indica publicitat