Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de juliol del 2012 | 17:07
Opinió
Jaume López
Expresident de l'ACP i soci fundador de la PDD

Simetries del mirall escocès (i II)

En la primera part d'aquest article parlava de la situació simètrica que es produeix entre Catalunya i Escòcia pel que fa a la pregunta d'un possible referèndum. A continuació, plantejo dues "simetries" més.

Segona simetria: els temes de debat (i la cultura política) Els debats sobre la independència d'Escòcia mai s'han ocupat, ni tan sols tangencialment, de l'estatus nacional d'Escòcia. Està fora de tota discussió: Escòcia és una de les nacions que conformen el Regne Unit. Dit amb altres paraules, l'afirmació que Escòcia, Gal·les i Anglaterra són nacions diferents no atempta contra la unitat britànica. D'aquesta manera, els principals arguments i debats entre unionistes i independentistes s'han pogut centrar en qüestions no conceptuals sinó ben pràctiques com reflecteix el famós llibre blanc (Your Scotland, Your Voice) elaborat pel govern de l'SNP, full de ruta cap a la independència.

A Catalunya, la situació és totalment "simètrica". Discutir sobre si Catalunya és o no és una nació ha estat el centre de bona part del debat. És clar que aquí la unitat d'Espanya implica, com el Tribunal Constitucional s'ha encarregat de recordar-nos solemnement en vàries ocasions, la negació de l'existència de qualsevol nació que no sigui l'espanyola. Parlar de "temes que interessen a la gent", doncs, en aquest cas requereix un esforç més gran.
Catalunya i Escòcia estan tan a prop o tan lluny com els dos mons separats pel mirall que Alícia travessa en l'obra de Carroll"
Tercera simetria: el marc (i la voluntat política) El referèndum sobre la devolution a Escòcia, celebrat l'any 1997, no va ser constitucional. Bé, seria més precís dir que va ser aconstitucional. Com és sabut, al Regne Unit no hi ha constitució i, per tant, els referèndums de devolution i el vinculat als acord de pau d'Irlanda del Nord van ser fruit exclusivament de la voluntat política. És a dir, de la decisió del parlament de Westminster a través del govern. L'opció més votada seria la guanyadora. I el resultat seria vinculant pel govern de Tony Blair. No calia res més. Val la pena recordar, a més, que, en el cas gal·lès, els partidaris de la devolution van guanyar per un estret 0,3%! No va caldre cap constitució per avaluar el resultat. Ningú va posar ni una ombra de dubte sobre la seva legitimitat.

A Catalunya, la constitució espanyola nega la possibilitat de fer cap referèndum. La voluntat política per tractar aquestes qüestions ha perdut tota raó de ser des que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estatut va corregir el que el Parlament, les Corts Generals i el poble català havien refrendat. La constitució deixava així de ser l'expressió d'una voluntat política concreta que una altra voluntat política podia reinterpretar i fer evolucionar d'acord amb el que creguessin convenient les majores parlamentàries, expressió de la voluntat popular. La Constitució es convertia en un nou llibre sagrat, aliè a la voluntat de governs, parlaments i ciutadans.

Definitivament, Catalunya i Escòcia estan tan a prop o tan lluny com els dos mons separats pel mirall que Alícia travessa en l'obra de Lewis Carroll.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume López
Jaume López
Expresident de l'ACP i soci fundador de la PDD
Opinió ·
n9N: Votació? Votants!
Opinió ·
En defensa del dret a decidir
Opinió ·
Defensem la CUI!
Opinió ·
'Trileros' de terceres vies i tres opcions
Opinió ·
La millor radiografia de CiU?
Opinió ·
Procés Constituent.cat: una oportunitat
Opinió ·
Que la pressa no ens faci traïdors
Indica publicitat