Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de de gener del 2015 | 16:31
Opinió · Seguretat
Marc Costa
Advocat i politòleg

La seguretat nacional en la Catalunya independent

Paradoxalment, un dels principals fonaments sobre els quals s'ha de sustentar la futura Catalunya independent, com és la seva seguretat nacional, està passat absolutament desapercebuda.

Passa desapercebuda com si aquesta tingués una importància relativa, quan en realitat és un bé públic imprescindible sense el qual no podrem assolir el nou país més social, més just, més lliure i més pròsper que tots anhelem en aquesta futura Catalunya independent.

Fins ara, els debats sobre la nostra seguretat nacional s'han centrat principalment sobre la necessitat o no de disposar d'un exèrcit o una força de naturalesa militar, en comptes de tenir un debat ampli, serè i amb profunditat sobre aquesta matèria, ja que és un concepte que va molt més enllà de la simple dimensió militar.

A tal efecte, és necessari que conceptualitzem quina seguretat pretendrem garantir, definim quins han de ser els interessos nacionals vitals i estratègics que voldrem protegir, identifiquem les principals amenaces i riscos que haurem de fer front i quines seran les nostres principals vulnerabilitats, i preveiem com i on voldrem protegir el nostre nou país i juntament amb qui ho farem.
Per garantir la seguretat nacional no podrem treballar en solitari, haurem d'implicar-nos amb la comunitat internacional i cooperar"
La globalització ha amplificat enormement el ventall dels potencials riscos i amenaces a la nostra seguretat nacional, ja sigui per haver elevat a rang global amenaces que abans eren estrictament locals o regionals, o perquè ha fet aflorar nous riscos derivats de l'erosió dels Estats o pel sorgiment i expansió de nous actors no estatals, que ja no pretenen incidir exclusivament sobre la sobirania i la integritat territorial dels Estats sinó que pretenen atemptar directament contra la seguretat i el benestar dels seus ciutadans.

A més, ha difuminat els límits tradicionals fins ara existents entre seguretat interior i exterior de manera que per garantir la nostra seguretat nacional haurem de garantir no només la nostra seguretat interior, sinó també la seguretat internacional, havent-nos de comprometre ocasionalment amb actuacions lluny de les nostres fronteres.

Finalment, en aquest món multipolar, per garantir la nostra seguretat nacional no podrem treballar en solitari i fer-ho per nosaltres mateixos, sinó que haurem d'implicar-nos amb la comunitat internacional i cooperar en camps molts diversos. Hi ha, doncs, molta feina a fer en aquest camp de la seguretat nacional i cal fer-la el més aviat possible, començant a elaborar la nostra pròpia estratègia de seguretat nacional i esbossar, des d'una òptica principalment integradora, quin ha de ser l'abast de la nostra seguretat nacional, analitzant les diferents amenaces i riscos als que ens haurem d'enfrontar, identificant possibles línies de resposta en funció dels instruments i recursos disponibles en cada cas en matèria de seguretat i definint els mecanismes de coordinació necessaris per garantir-la el màxim eficaçment i eficientment possible.

No oblidem que la futura Catalunya independent ha de donar resposta a les tradicionalment denominades cinc funcions tradicionals: la governança, l'eficiència econòmica, la cohesió social, la salvaguarda de les identitats individuals i col·lectives i, especialment, la seva seguretat interior i exterior.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Indica publicitat