Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 15 de de setembre del 2010 | 14:25
Opinió · Seguretat

Islamisme radical a Catalunya

Barcelona · Catalunya ha de contemplar l'emergent desafiament que representa l' islamisme radical com una amenaça estratègica. Un risc superior, des del meu punt de vista, a la possibilitat que el terrorisme islamista intenti actuar a Catalunya. Malgrat que el terrorisme islamista només necessita tenir èxit un sol cop per aconseguir un gran impacte mediàtic i polític a Catalunya, Espanya i Europa, l' islamisme radical amplia constantment el seu espai social a l'empara de la democràcia i la societat oberta.

A Catalunya viuen, aproximadament, uns 300.000 musulmans. En aquests moments una cinquantena d'oratoris o mesquites catalanes són salafistes, una quantitat gens menyspreable. Tenim exemples a Lleida, Reus, Tarragona, Torredembarra, Valls i també a la demarcació de Girona. El nombre de seguidors d'aquest corrent és creixent, i també trobem grups d'aquesta tendència a Cunit, Sant Boi i Rubí. La progressió del salafisme com a principal tendència islamista radical i amb un sostre potencial d'uns quants milers de persones pot tenir conseqüències profundament negatives.

De consolidar-se la implantació d'un islamisme radical a Catalunya es sembra la llavor de la desestabilització social. Amb l'objectiu de controlar el major nombre de fidels possible per tal d'aplicar el programa polític i social salafista (discriminació de les dones, substitució de les lleis laiques per la sharia, policia religiosa, etc.), s'implementa l'autosegregació i el distanciament de la resta de la societat. Aquesta distància incrementa potencialment la conflictivitat, ja que ens trobarem de facto amb dos societats amb valors, cultures, religió i, el més important, normes diferents.

Si el salafisme té èxit en la creació de bombolles socials on de facto governi, davant dels probables conflictes amb l'administració no pactarà sinó que utilitzarà el conflicte i el victimisme per ampliar la seva influència, amb situacions com la que s'està produint a Lleida actualment. Estem deixant sols els alcaldes davant d'aquest problema?

s necessari que els poders públics actuïn de manera ferma contra els processos de radicalització. Des del meu punt de vista penso que cal deslligar la representatitivitat del col·lectiu immigrant del lideratge religiós, actuar sobre les dones com agents de canvi i d'igualtat de drets, afavorir la moderació i penalitzar la radicalització, i no defugir el desafiament islamista quan es produeix introduint costos directes sobre els seus promotors.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat