Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 1 de de juliol del 2015 | 13:22
Opinió · Política
Marc Costa
Advocat i politòleg

Realment era necessària aquesta pregunta?

Fa uns dies vaig rebre un correu electrònic en el qual informava que properament es volia preguntar als seus associats si l'entitat havia de buscar les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques.

Unes complicitats que servirien per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat per tal de garantir el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S. Aquest debat ja el vam tenir el passat mes de novembre i que va concloure amb la declaració de Cornellà en la que es va comprometre a la construcció d'una àmplia unitat política i social per a les eleccions que s'haurien de celebrar la primavera següent al voltant d'una candidatura transversal que tingués com a principal objectiu l'assoliment de la independència nacional en el termini més breu possible.

El resultat fou el que tots lamentablement ja coneixem. No es va assolir ni aquesta candidatura transversal ni es van celebrar les esperades eleccions que s'havien de celebrar a la primavera, demorant innecessàriament el procés constituent, amb la consegüent (enorme) frustració que això ens va suposar a tots.

No obstant, les principals forces polítiques i socials sobiranistes, amb l'objectiu de mantenir viu el procés sobiranista, van arribar el dia 14 de gener a un acord explícit i clar en que es va acordar la convocatòria d'eleccions per al 27 de setembre amb candidatures diverses amb un punt programàtic comú i l'establiment d'un full de ruta comú que havia de servir com a base per al programa electoral per als partits independentistes de cara a aquestes eleccions. Tot i això, quan tot semblava anar ben encaminat cap a aquestes eleccions plebiscitàries del 27S, el President Mas va proposar sorprenentment a l'ANC i a Òmnium Cultural liderar una llista unitària, una proposta trampa, que ha obligat a ambdues entitats a posicionar-se al respecte. Òmnium Cultural va decidir fa pocs dies acceptar el repte llançat pel President Mas, però va deixar clar que, en cap cas, aniria en detriment del suport a altres candidatures polítiques sobiranistes. Per la seva banda, l'ANC no ha estat tant clara i ha decidit formular una pregunta, en la meva opinió capciosa, reobrint així novament el debat estèril que ja ens va abocar al fracàs de l'èxit del 9N.
L'enorme riquesa del moviment sobiranista català està precisament en la seva gran diversitat políticament ideològica"
No és la meva intenció entrar en el debat de si és millor una sola candidatura unitària transversal o dues o tres candidatures sobiranistes, ja que ningú pot assegurar quina de les opcions és realment la més beneficiosa electoralment parlant de cara als nostres objectius independentistes, però, en qualsevol cas, si que tinc clar que l'enorme riquesa del moviment sobiranista català està precisament en la seva gran diversitat políticament ideològica. La pregunta formulada per l'ANC, doncs, és capciosa ja que el resultat serà clar, però, en canvi la interpretació que se'n faci del resultat, no ho serà tant. Votar no significa, en paraules de la pròpia entitat, que aquesta s'ha de limitar a orientar la seva acció en la campanya d'estiu i a l'organització de la concentració de l'11S per obtenir una majoria de vots a favor de la independència. Votar sí, però, què implica realment? Obrir de nou el debat sobre una eventual candidatura unitària? Condicionar la forma en la que els partits polítics sobiranistes han de concórrer en aquestes eleccions plebiscitàries?

Òbviament, l'ANC ha de ser molt més que una simple entitat social. Per un costat, ha d'ampliar la majoria social sobiranista i consolidar la cohesió social entre el moviment independentista, però també s'ha d'assegurar que es compleixin rigorosament els acords polítics assolits el passat 14 de gener, i, per un costat, que el dia 27S celebrem eleccions i, per l'altre, que els programes electorals dels principals partits polítics sobiranistes siguin explícitament independentistes i continguin íntegrament el full de ruta cap a la independència acordat en la Taula de les forces polítiques i socials per a l'Estat propi el passat dia 13 de març de 2015.

L'ANC no ha de caure novament en els errors del passat i reobrir un debat que ja fou perfectament tancat el 14 de gener. Cal que faci complir rigorosament els acords assolits tant en aquella data, com els del dia 13 de març de 2015 quan es va aprovar el full de ruta cap a la independència. Cal que treballi activament, no només socialment, sinó també políticament, ajudant, si cal, a la confecció de qualsevol candidatura política sobiranista que vulgui confluir en l'espectre polític català, però, en cap cas, desestimant les opcions polítiques de la resta de partits sobiranistes que han fet seu el full de ruta esmentat. Cal que s'asseguri que el què votem el dia 27S sigui la independència del nostre país i que aquell dia guanyem sí o sí, i no perdre el temps, distraient-se i tornant-se a embolicar en un debat estèril ja conclòs de com un o altre actor polític s'han de presentar a aquestes eleccions plebiscitàries. Falta massa pocs dies per encetar ara de nou aquest debat. Estem a menys de 90 dies de les eleccions que tots esperem amb anhel. En qualsevol cas, això ja s'hauria d'haver debatut abans, no ara. Ara toca treballar. Ara toca convèncer indecisos. Ara toca tornar a il·lusionar a tothom. Ara toca guanyar. Ara és l'hora! Anem per feina!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat