Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de d'octubre del 2010 | 13:47
Opinió · Política

Màscares que cauen

Barcelona · L'argument habitual -el coneixem prou- que esgrimeixen els partits que s'oposen a qualsevol defensa del català és: els territoris no tenen drets, els drets els tenen els individus, hi ha castellanoparlants a Catalunya, doncs tenen el dret a parlar i ser atesos en castellà. Amb la sentència sobre els reglaments lingüístics dels ajuntaments de Barcelona i Lleida,  però, es posa de manifest més clarament que mai que no és una qüestió de drets individuals el que es defensa.

Cap dels articles dels reglaments lingüístics ara suspesos impedeix que un ciutadà es pugui adreçar, o que se li adrecin si vol, en castellà a l'Ajuntament. No ho impedeixen tampoc ni la retolació dels despatxos en català, ni el segell de la ciutat exclusivament en català, que la sentència no veu correctes. El que aquests articles feien era materialitzar la prevalença del català d'acord amb el seu estatus de llengua pròpia.

La llengua pròpia dels individus l'han d'escollir lliurament ells. La llengua pròpia d'una societat s'escull col·lectiva i democràticament. No l'ordenen els jutges. Davant dels tribunals el que s'ha de portar són les actuacions que violen aquests drets. I en aquest cas, tant els ciutadans castellanoparlants no atesos correctament per l'Administració catalana s'han d'adreçar al Síndic de Greuges, com els ciutadans catalanoparlants ho haurien de poder fer al Defensor del Pueblo en relació a la violació dels seus drets lingüístics en el marc de les institucions espanyoles.

Però no és -ja ho sabem- una qüestió de drets el que està en joc. El que es dirimeix és una lluita simbòlica que res té a veure amb la protecció dels ciutadans. s així com s'expressa una lluita desigual entre nacions: una amb l'aparell de l'estat i totes les seves ramificacions, l'altra sense ell, però -i això la salva- amb un esperit forjat a força de rebre cops durant tres-cents anys, el que l'ha acabat fent "evolutivament" resistent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat