Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de d'abril del 2010 | 14:39
Opinió · Política

Convergència de catalans i bascos cap a la independència

Barcelona · Poc ha durat l'alegria a la casa dels pobres. Quan encara celebràvem l'absolució dels cinc directius i periodistes d'Egunkaria, amb una sentència demolidora contra les tesis de l'acusació popular i la instrucció del jutge Del Olmo, i la recent posada en llibertat d'alguns dels dirigents de l'esquerra abertzale que va fer detenir el jutge Baltasar Garzón, el també jutge d'instrucció Fernando Grande Marlaska ha tornat a engegar la maquinària del tribunal espanyol d'excepció.

Cinc persones més -de les deu que va fer detenir- han anat a parar a les garjoles del Regne d'Espanya, entre elles tres advocats, en un cop destinat a afeblir el suport als presos i preses bascos. Mentre eren incomunicats, el ministre de l'Interior espanyol, Pérez Rubalcaba, com sempre sense presumpció d'innocència que valgui, feia la corresponent roda de premsa contant la seva peculiar història sobre els detinguts i la sempre fidel premsa del règim en reproduïa la versió sense matisacions ni dubtes.

Un onzè detingut, en territori sotmès a sobirania de la República Francesa, i al qual Pérez Rubalcaba va qualificar de peça clau de l'anomenat "entramat d'ETA" pel que fa als presos i exiliats, va ser deixat en llibertat pel jutge francès que va dir que no havia trobat cap indici per processar-lo. Malgrat aquesta reiteració de la resposta repressiva, en la línia oberta pel jutge Baltasar Garzón del "tot és ETA" l'any 1998 amb el tancament del diari "Egin" i "Egin Irratia", aquests dies estan passant coses transcendentals per al futur de bascos i catalans.

Per primera vegada des de la mort del dictador, les aspiracions a la independència d'una part molt important dels nostres pobles -només un referèndum d'autodeterminació en llibertat i amb totes les conseqüència, que ara se'ns nega, pot comptabilitzar l'abast real d'aquestes aspiracions- s'estan canalitzant en les respectives nacions cap a una via exclusivament pacífica. s el que estem fent els catalans amb les repetides onades de consultes -diumenge vinent, la propera- i és també l'estratègia aprovada per la majoria de l'esquerra abertzale basca il·legalitzada. Una estratègia que compta amb el suport de les personalitats sud-africanes, irlandeses i britàniques firmants de la declaració de Brussel·les, per a la qual ara l'organització basca per la pau i el diàleg Lokarri acaba d'obrir una petició generalitzada de suport a tothom que s'hi vulgui afegir.

Membres destacats de l'esquerra abertzale il·legalitzada i d'Eusko Alkartasuna -els dos col·lectius polítics més compromesos fins ara en la construcció de l'anomenat pol sobiranista basc- s'han compromès a formar part del grup d'observadors internacionals en les consultes catalanes de diumenge. Des de la jornada d'Arenys de Munt, el 13 de setembre de l'any passat, l'esquerra abertzale i el món sobiranista basc miren amb molta atenció el que està passant al nostre país i han afegit la nostra experiència a les que l'esquerra abertzale il·legalitzada ja havia incorporat com a referents en el darrer procés de debat: fi de les guerrilles i accés de l'esquerra als governs en diferents països d'Amèrica, processos cap a la independència en diversos països europeus, entre d'altres.

Per als dies del 10 al 12 de maig es prepara, a les instal·lacions de la Universitat del País Basc a Gasteiz, el Primer Congrés Internacional País Basc-Països Catalans. Pot ser una ocasió excel·lent per aprofundir en el coneixement mutu, i per superar els clixès estèrils d'admiració o rebuig sense matisos que tan sovint han caracteritzat les relacions entre els dos pobles. I un bon moment per intercanviar experiències i posar en comú plantejaments que ens ajudin en el procés per alliberar-nos dels imperis -espanyol i francès- que ens dominen alhora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat