Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de d'abril del 2010 | 14:26
Opinió · Política

No és per falta d'unitat

Barcelona · Abans (per exemple, en la transició política de finals dels setanta), l'Estat havia de tractar amb Catalunya, mirar de pactar-hi. Ara, per molt que Catalunya s'esgargamelli, Madrid es pot permetre el luxe de deixar-la de banda. s una situació semblant a la d'Europa al món: Washington (el Madrid del món) es permet el luxe de menystenir-la. Segons una opinió bastant estesa, la falta d'unitat dels catalans a Madrid és el que permet a l'Estat de rifar-se'ns.

De nou, una tesi semblant a la que sosté que el problema de la UE és la falta d'un portaveu únic en l'àmbit internacional (el famós "telèfon d'Europa"). Però, en realitat, Europa perd protagonisme al món simplement perquè perd pes econòmic (per la mateixa regla, Xina és ara un actor internacional rellevant). Per això Charlemagne deia l'altre dia, en un dels seus lúcids articles al Economist, que l'únic camí que té la UE per a tornar a comptar al món és el progrés econòmic. Als catalans, mantenir posicions comunes a Madrid ens farà més bé que mal. Però de pes polític només en tenen els països potents, els capaços d'incidir en els interessos dels altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat