Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de novembre del 2010 | 15:00
Opinió · Política

Eleccions a la colònia

Barcelona · A les eleccions catalanes d'aquest any 2010 es poden observar algunes novetats que són conseqüència del creixent interès de la ciutadania per la independència de Catalunya, una orientació política que es va expressar amb força inesperada a la manifestació del 10 de juliol.

Els partits es presenten a una campanya electoral que els obliga a explicitar si opten per la sobirania o per la permanència a les estructures espanyoles. Ho formulen amb precaucions o de manera més oberta però tots són conscients que aquesta opció determinarà la vida política dels propers anys. Els representants de la metròpoli vénen a la colònia per explicar les meravelles de la dependència i per qualificar la sobirania com una 'aventura perillosa'.

S'ha acabat l'etapa d'un catalanisme compartit que semblava viable dins o fora de la constitució espanyola. Ara la defensa de la catalanitat només sembla realista amb la creació d'un estat propi. Els polítics saben que és un objectiu que no solament suposa una ruptura amb el marc polític i jurídic espanyol sinó que suscitarà una resistència agressiva per part de la societat i dels polítics espanyols. Per aquesta raó, cal un procés que articuli tots els possibles actors de la societat catalana: intel·lectuals, agents econòmics, moviments socials, mitjans de comunicació i líders polítics. I s'ha de guanyar, en l'àmbit internacional, un relat que no serveixi els interessos d'Espanya.

Per l'endemà de les eleccions seria bo coordinar millor el món independentista. Se sabrà el pes específic de les diverses forces polítiques i, a la societat civil, convindrà seguir garbellant per evitar el minifundisme i el friquisme. S'haurà d'elaborar el full de ruta de l'independentisme i s'haurà d'aconseguir un suport més ampli de les persones que procedeixen d'altres cultures. Estem en vigílies d'una etapa política innovadora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat