Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 1 de de setembre del 2010 | 14:13
Opinió · Política

Donem gràcies a l'Estat(ut) i III

Barcelona · L'article que publicaren a El país els qui representen el passat, Felipe González, i el "teòric (per haver nascut en terra infidel)" futur, Carme Chacón, del PSOE és tan ampli i profund, quasi omnicomprensiu, que resulta quasi impossible d'abastar-lo per complet en la seva anàlisi completa. Tractar d'anivellar-se amb la seva inequiparable intel·ligència i amb la seva il·limitada clarividència no és més que una absurda temeritat, abocada per força al fracàs.

Amb major raó quan el que ho pretén no deixa d'ésser un modest i del tot prescindible autor d'articles d'opinió. Em caldrà conformar-me enllestint l'anàlisi amb aquest tercer lliurament. Renunciant, doncs, a provar d'interpretar per exemple aquella indesxifrable frase que afirma que "La concepció d'Espanya com a Nació de nacions ens enforteix a tots". No podrem satisfer les nostres ànsies d'aclarir els seus dos punts foscos: qui la concep així? (el Tribunal Constitucional segur que no!) i, a qui enforteix, aquesta concepció irreal?

Tampoc podrem saber, per manca d'espai i de temps "i, per què no confessar-ho, també de capacitat" quina pitonissa, o més aviat endevina, van acudir per afirmar que "als assistents" a la manifestació del 10 de juliol "els animava" una "pluralitat d'opcions". I, el que és encara més miraculós, també als "no assistents"! Si ja resulta prou arriscat aventurar els motius que han motivat els presents a assistir a una manifestació (tot i que en aquest cas els crits majoritaris reclamaven clarament independència), més inversemblant resulta encara atribuir un significat o unes determinades motivacions "als no assistents"!

No em restarà altre remei que limitar-me a donar humilment la raó als redactors de l'article, quan indiquen que "els efectes jurídics de la sentència sobre la realitat de l'Estatut són petits. No només per l'extensió del text afectat -un sol article i incisos de paràgrafs de 13 articles sobre 238-, sinó també perquè la pràctica totalitat segueix en vigor".

Qui, amb dos dits de seny, gosaria negar que els efectes de la sentència del Tribunal Constitucional "són petits"? Quatre detallets insignificants i prou: els termes "Catalunya com a nació" i "la realitat nacional de Catalunya" no tenen "eficàcia jurídica"; els nostres drets històrics no són ni poden ésser "el fonament del nostre autogovern"; la llengua pròpia de Catalunya no és "jurídicament exigible", el finançament ha d'harmonitzar-se amb les altres comunitats autònomes...

Els efectes difícilment podrien ésser més "petits"... Del cos de l'Estatut, els generosos magistrats del TC s'han limitat a arrancar-li el cor (el concepte de nació fonamentat en drets històrics), l'ànima (la llengua pròpia) i els pulmons (la capacitat d'autofinançament)! La resta del cos tan sols l'han retallat una mica. En aquestes condicions, com se'ns podria acudir reclamar la independència! Al cap i a la fi, una vegada els hi han tallat el coll, les oques caminen encara unes passes... abans de morir (caure desplomats!).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat