Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de juny del 2014 | 16:52
Opinió
Miquel Strubell
Sociolingüista

Pastanagues

Des del començament d'aquesta fase del procés --que molts considerem que coincideix amb la presa del relleu de la batuta per part d'un nounat ANC, un cop celebrada, amb un èxit sonat, la darrera de les centenars de consultes populars sobre la independència de Catalunya-- l'Estat espanyol s'ha enrocat en un discurs de tancament obstinat, intransigent, i d'amenaça constant.

Amb el suport quan ha calgut del PSOE --el partit de l'"apoyaré..."-- el to d'amenaça es deu en bona part de la constatació que una Espanya sense Catalunya quedaria econòmicament, financera i fiscal tocada, molt tocada. Ja ho va dir l'Alberto Ruiz Gallardón (ministre de Justícia!) el 8 d'octubre de 2012: "España no podría sobrevivir en el euro sin Cataluña".

Però a la vegada hem de reconèixer que l'ofensiva fa molts anys que dura, per part del Partido Popular en primer lloc, però també per la casta econòmica, financera i mediàtica instal·lada des de fa segles a la capital del regne hispà. El discurs de Duran i Lleida al Congrés de Diputats el passat dilluns 11 de juny va ser contundent a l'hora d'exemplificar aquesta animadversió.

Un dels molts encerts del moviment sobiranista català és que no descansa en els greuges i un victimisme que, per altra banda, tindria tot el dret del món a figurar-hi de manera destacada. Al contrari, és un moviment il·lusionador i positiu, alegre i dinàmic. I el que aglutina tots els convençuts  és que l'objectiu, ara mateix, és un, i no negociable: la independència. Podem descriure, obertament, el país que volem. Podem dir Sí dues vegades, i tres si calgués. Però per fer la majoria folgada que l'objectiu requereix, hem de comptar amb un segment certament nombrós del país: la gent profundament descontenta amb el tracte que rep Catalunya de l'Estat, i que no votarà Sí + Sí si hi ha la certesa, la certesa, d'un canvi a fons en aquesta relació.
Tothom, fins al darrer elector encara indecís, ha d'entendre que les úniques pastanagues que regalarà aquesta gent seran ben corcades per dins"
Les pastanagues que segons tots els analistes ens oferirà l'Estat, en un paquet que inclourà l'acceptació de la celebració (i fins i tot del resultat!) de la consulta el dia 9 de novembre (forçat per la Unió Europea, sobretot), seran ofertes a contracor per Madrid amb l'esperança d'atraure prou electors perquè el Sí + Sí no arribi al llistó a què obliga la democràcia. Hi ha gent que espera aquestes pastanagues amb candeletes, perquè el representarà una vàlvula de seguretat per als seus cors dividits, aquell Jorges Fernández Díaz (encara que no siguin fills de militar), que afirmen que "no es pot triar entre el pare o la mare, que és el que significa escollir entre Catalunya i Espanya."

Però per a la resta, hem de començar des d'ara, amb totes les eines discursives i comunicatives al nostre abast, a transmetre a la societat la nul·la credibilitat de qualsevol oferta que ens arribarà. Quina certesa tindrem que l'oferta --paraules-- efectivament es convertirà en llei? Qui pot assegurar que aquesta gent, que es passa pel folre les lleis quan els convé (incloent-hi el que queda, després de la seva ofensiva centralista, de l'Estatut prèviament retallat), compliran lleialment les lleis i polítiques que s'arribessin a acordar amb Catalunya, quan anirien en direcció oposada a la concentració de poder que la casta madrilenya sempre ha desitjat, i que forma part de l'ADN del Partido Popular, un partit que ha sofert la seva derrota més humiliant, fa un mes escàs, justament a mans de l'electorat català?

Francament, només una persona amb nul·la perspectiva històrica i política els creurà: i hem de preparar el terreny des d'ara mateix perquè tothom, fins al darrer elector encara indecís, entengui que les úniques pastanagues que regalarà aquesta gent seran ben corcades per dins.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat