Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 12 de de desembre del 2012 | 16:35
Opinió
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF

L'hora del país, l'hora del futur

El nou Govern de la Generalitat haurà d'afrontar dos reptes bàsics: liderar el procés del referèndum i gestionar la crisi essent una mera comunitat autònoma, és a dir, sense tenir capacitat de decidir en matèria econòmica ni de canviar el crònic espoli fiscal que pateix el país des de fa dècades. I tot apunta a que l'estat espanyol, dèbil a nivell internacional, i dirigit des d'una deslleialtat recentralitzadora, no canviarà d'objectius ni d'estratègia.

Cap d'aquest dos reptes és fàcil. Per resoldre'ls amb èxit es necessita un lideratge polític clar, eficient i amb ambició política. Tant de cara endins del país, com en l'àmbit internacional. El proper Govern no pot ser un "govern més".

Seria convenient que inclogués persones professionalment solvents i de criteri polític contrastat, fàcilment acceptades per la majoria de la societat favorable al dret democràtic a decidir. Cal teixir complicitats entre els partits del Parlament que volen un estat propi, i entre les institucions i la societat civil. 
L'oposició ha de ser la d'un país que es planteja el repte de ser un actor propi dins del món"
Però l'oposició tampoc no pot actuar com fins ara. Ha de ser la d'un país que es planteja el repte de ser un actor propi dins del concert dels estats del món. Això obliga a distingir entre àmbits i entre partits. ERC passarà a ser una oposició que no podrà sinó oposar-se poc. Pot introduir cert "gir social" –escàs, donades les circumstàncies, però no pot deixar caure al govern. La seva responsabilitat institucional va més enllà dels seus vots.

I seria desitjable que ICV, i també el PSC, tinguessin la projecció del país al cap, més que la seva vocació permanent de crítica a CiU. Pensar només en termes de dreta-esquerra resulta avui obsolet si no es qüestiona el caràcter nefast de l'Estat on es donen aquestes relacions.
Pensar només en termes de dreta-esquerra resulta avui obsolet"
Difícilment viurem un temps tan decisiu. Si les coses es fan bé, una Catalunya independent és més que possible. És l'hora del coratge i del fair play entre els partits catalans. És l'hora de la professionalitat des de la complicitat. És l'hora de la responsabilitat i de la generositat. És l'hora del país. És l'hora del futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Ferran Requejo
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF
Opinió · Informe SIC
Processos constituents
Opinió ·
Més enllà de Gaziel
Opinió ·
Els estats i el progrés de la democràcia
Opinió ·
1714 - 1945 - 2014
Opinió ·
Tres plans, vuit elements
Opinió ·
Corrupció? Qualitat democràtica
Opinió ·
Lideratge, govern, societat
Indica publicitat