Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de de gener del 2010 | 14:16
Opinió · Internacional

De l'Skylab a la grip A

Barcelona · L'onze de juliol de 1979 queien escampades entre el desert australià i l'oceà Índic les restes de l'estació espacial nord-americana, l'Skylab, que havia estat posada en òrbita el 1973 i tenia l'objectiu de comprovar les possibilitats que humans visquessin i treballessin a l'espai durant llargs (sic) períodes de temps.
Jo estava a punt de fer sis anys, però recordo que durant aquell estiu no es parlava de res més. Les especulacions sobre el lloc possible d'impacte van donar pas a una certa paranoia col·lectiva i els mitjans parlaven dia sí i dia també sobre la possibilitat d'una gran catàstrofe si caigués enmig d'una gran ciutat. Recordo una vinyeta del diari Avui, que en aquella època comptava amb la col·laboració del ja desaparegut ninotaire Cesc, on la gent caminava pel carrer amb el diari obert i mirant al cel, que reflectia perfectament l'estat d'ànim de bona part de la població.

Les possibilitats reals d'un impacte d'aquest tipus en una zona habitada eren molt baixes, però això no va servir perquè ni mitjans, ni audiències, ni dirigents polítics dediquessin les seves pàgines, atenció o temps a altres qüestions més importants. Fins i tot l'aleshores president nord-americà Jimmy Carter, a qui només li faltava que li caigués un satèl·lit, va haver d'anunciar mesures per a futures missions espacials (que crec que mai es van aplicar).

Han passat trenta anys però seguim igual. Quan es faci un recull de notícies del 2009 segur que la por a contraure la grip A estarà entre les notícies més publicades, amb més audiència i a la que més atenció han prestat ministres de sanitat de tot el món.

Ara el mateixos mitjans que alertaven dia rere dia d'una pandèmia sense precedents i que s'esforçaven en mostrar-nos imatges de gent amb mascareta, ens fan el recompte de vacunes que s'amunteguen a les neveres d'ambulatoris i hospitals de tot el món. Les mateixes entitats i persones que reclamaven vacunes a granel per a tota la població mundial repassen l'agenda i s'adonen que no han anat al seu CAP a vacunar-se. I els ministeris de sanitat d'arreu del món pengen a l'Ebay els excedents de dosis sense usar abans no caduquin. Mark Twain deia que la història no es repeteix però rima.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Notícies relacionades
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Notícia · Nació Digital
Josep Cuní deixarà 8tv quan acabi la temporada
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Àgora Irla el proper dimarts 7 de febrer: El futur de la TV i l'audiovisual
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
El repte de TV3 a l'Ara
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
El Grup Godó contra el diari Ara
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
Objectiu: destruir TV3 i Catalunya Ràdio
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
El Punt Avui encadena quatre anys de beneficis
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Artur Mas no aconsegueix desempallegar-se de dos fantasmes
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
El Punt Avui, diari i televisió: un servei al país
Indica publicitat