Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de d'octubre del 2008 | 16:14
Opinió · Cultura

Hi ha crisi? Ho paga la cultura

Barcelona · Quan hem de parlar de diners la cultura sempre acaba rebent. D'entrada, perquè encara es comet l'error de considerar-la prescindible o, en el millor dels casos, no prioritària. Quan es parla, per exemple, dels "serveis bàsics" que qualsevol Govern ha de prestar als ciutadans, la cultura no hi apareix mai.
Una prova d'això és que, en l'actual Govern de la Generalitat, el pressupost que es destina a la Cultura és un 1'13 per cent del total del pressupost del Govern. Un testimonial 1'13 per cent. I s'ha incrementat notablement! Encara que costi de creure abans encara era més ínfim.Amb el pressupost vigent, doncs, el cost de les polítiques culturals del Govern suposen un total de 42 euros per català i any. Amb aquests 42 euros hem d'oferir als ciutadans la possibilitat d'accedir a productes culturals de qualitat. Els hem de garantir una biblioteca prop de casa, els hem de construir equipaments culturals ben distribuïts pel territori, hem d'ajudar als Ajuntaments a programar cultura en els seus municipis, hem de mantenir en bones condicions el nostre Patrimoni cultural -material i immaterial- i fer polítiques per promocionar-lo, hem de rellançar els nostres museus i fer-ne de nous, hem de treballar per atraure turisme cultural de qualitat, hem de fer exposicions que siguin referents i festivals que siguin un èxit de públic. Hem d'ajudar a les indústries culturals i de la comunicació perquè siguin un sector potent i en expansió en un país del segle XXI. Hem d'estimular la creativitat i el valor afegit i hem de convertir, com diu Tresserras, Barcelona en la Nova York del Mediterrani.Tot això per 42 euros per català i any.Malgrat que el Conseller Tresserras lluiti per incrementar aquest pressupost dins del Govern és obvi que, en temps de crisi, allò que es prioritzen són les polítiques socials, com la salut o l'educació. Si hi ha crisi, doncs, la cultura té les de perdre. Perquè les poques empreses privades que hi havien invertit diners en temps de bonança comencen -ja han començat, de fet- a retallar les despeses en allò "prescindible". I perquè el Conseller d'Economia i Finances de torn concep la cultura com una despesa i no com el que és en realitat: una inversió.Tot fa preveure, doncs, que la cultura pagarà la crisi. Tan de bo m'equivoqui.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat