Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de d'octubre del 2013 | 16:48
Opinió · Afers religiosos
Fèlix Martí
Filòsof

Propietaris impertinents

A Catalunya els partidaris de l'unionisme encara proposen terceres vies i demanen que la consulta sobre l'estat propi permeti que els ciutadans puguin triar una tercera resposta, entre el sí i el no a la independència. Amaguen que els resultats d'una consulta amb respostes múltiples no es poden gestionar bé i allarguen artificialment el procés sobiranista.

Però els qui desautoritzen les terceres vies són els polítics espanyols que, enlloc de presentar propostes atractives d'articulació entre Catalunya i Espanya, reaccionen al creixement de l'independentisme amb hostilitats i humiliacions semblants a les de l'època de la dictadura.

Els pressupostos estatals pel 2014 presentats per Cristóbal Montoro, un polític que sembla experimentar plaer quan castiga Catalunya, accentuen el tracte discriminatori dels anys anteriors, no compleixen les disposicions de l'Estatut d'Autonomia i s'imposen unilateralment sense diàleg ni bona educació. Un altre ministre del govern espanyol, l'antic i arrogant José Ignacio Wert, fereix la sensibilitat de la comunitat de llengua catalana amb una nova llei que liquida la metodologia de la immersió lingüística, aconseguida amb consens, experimentada com una pedagogia reeixida i celebrada pel seu caràcter integrador i pacificador.

Els grups ideològics, polítics i mediàtics dirigents de l'estat es comporten com a propietaris de les nacions que formen part de l'estat espanyol i no estan disposats a admetre cap diàleg que posi en risc els seus suposats drets permanents de propietat. Per ells, el dogma de la seva legal dominació sobre els pobles de matriu identitària no castellana passa per sobre dels procediments democràtics.

Consideren subalterns els drets polítics dels ciutadans d'aquests pobles. Es creuen autoritzats, com a propietaris, a tractar les altres nacions amb desacomplexada impertinència. Les seves respostes a les aspiracions de Catalunya són agressives i serien violentes en un context internacional diferent. No volen entendre que el seu camí no té sortida i que ja han començat a perdre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat