Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de setembre del 2013 | 16:56
Opinió
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC

11S: de Berlín a l'Ampolla

Aquests darreres dies he tingut l'oportunitat de llegir i analitzar el document signat pel Dr. Kai-Olaf Lang, director del Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit, que analitza la situació política de Catalunya. No és un text menor en la mesura que aquest institut és el think-tank de referència de la cancelleria de la Sra. Merkel i el seu director, el Dr. Lang, també és director del Grup de Treball d'Integració Europea.

I no ho és perquè l'anàlisi ja dóna per sentats alguns apriorismes que, per bé que obvis, són destacables per com ens estandaritzen en l'àmbit europeu per boca del sempre normatiu pensament germànic. Així, el text es refereix contínuament a la 'nació catalana' reconeixent de forma explícita la dimensió nacional catalana.

En aquesta anàlisi del moment polític que vivim a Catalunya, el document reconeix la voluntat de diàleg des d'aquest país i la contínua negativa al diàleg des del govern de l'Estat. En aquest sentit, es fa referència a la figura del 'català emprenyat' i s'aclareix que el moviment nacional existent no és resultat de la crisi econòmic que patim sinó que és la culminació d'un tracte polític injust que ha fet possible un dèficit fiscal inassumible per a Catalunya.

En aquesta línia, el document repassa el fracàs del model autonòmic espanyol, la inicitiva popular multitudinària que va reflectir el procés de consultes i la manifestació de la Diada de 2012, el testimoni que va assumir el Parlament de Catalunya amb la declaració sobiranista però posa l'accent en la capacitat d'autoorganització de la societat civil catalana (fa referència, també, al Concert per la Llibertat que va tenir lloc al Camp Nou i esmenta el projecte de la Via Catalana per a la Independència). Posa de relleu, doncs, el fet d'una societat activa i predisposida en sintonia amb un Parlament majoritàriament favorable a la independència i a un Govern que treballa políticament per aquest objectiu polític però que no dicta les actuacions que es realitzen.
La nostra feina és assumir el compromís i no defallir en la determinació per un procés transparent, radicalment democràtic, pacífic i cívic"
El document acaba posant l'objectiu en la Unió Europea i en la necessitat que assumeixi la responsabilitat i el seu lideratge pel que fa a Catalunya. Es refereix a les persones que viuen i treballen a Catalunya com a ciutadans comunitaris i advoca per una UE que s'anticipi i es prepari per una probable Catalunya independent. Es refereix, doncs, a la oportunitat que significa Catalunya per Europa i de la nostra capacitat per aportar la necessària estabilitat que cal al sud d'Europa.

En el procés polític cap a la independència de Catalunya observem l'acceleració i l'acumulació de fets que val la pena que analitzem i situem en l'espai que els pertoca. Aquest informe ─per d'on prové, per la forma i pel fons─ és un dels fets internacionals més destacats a favor de la independència de Catalunya dels darrers anys.

Així, la nostra feina és continuar la feina com l'hem fet fins ara, assumir el compromís a què es refereix aquest informe i no defallir en la nostra determinació per un procés transparent, radicalment democràtic, pacífic i cívic.

El proper pas serà la Diada Nacional de Catalunya. Després de llegir l'informe de Berlín seré a l'Ampolla, al tram 85, per enllaçar la Via Catalana cap a la Independència. Per enfortir una nova baula d'una cadena que enllaça un ahir d'anhels amb un demà llibertat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Víctor Terradellas i Maré
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC
Opinió · Política
5 lliçons del 26J (per la independència)
Opinió · Política
El nostre vot a Madrid
Opinió · Política catalana
Del bipartidisme a la independència
Opinió · Política catalana
Sentit d'Estat
Opinió · Política
Adéu a l'espanyolitat
Opinió ·
Units per guanyar
Opinió ·
El calendari i el full de ruta del President
Indica publicitat